1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri

Meteoroloji Uçakları Hakkında Genel Bilgi

Meteoroloji Uçakları Hakkında Genel Bilgi
0

Meteoroloji Uçakları

Meteoroloji atmosfer bilimidir. Gökyüzünde oluşan hava olayları hakkında bize bilgi verir. Herkesin bildiği gibi meteoroloji uçağı denildiğinde akla ilk gelen arkasında beyaz iz bırakan uçaklardır. Ancak bilinenin tam aksine meteoroloji uçağı diye bir uçak yoktur. Meteoroloji uçakları olarak tanınan uçaklar aslında yolcu uçağıdır. Bu uçaklar 25-30 bin feet yükseklikte uçarlar. Bu seviyede hava sıcaklığı -50 derecedir. Soğuk havanın etkisi ile egzoz dumanın sıcağı yoğunlaşır. Böylelikle havada beyaz izler meydana gelir.

Meteoroloji Uçağının Arkasında Beyaz İz Olursa Hava Durumu Nasıldır?

Uçağın arkasında eğer beyaz bulut gibi bir iz oluşuyorsa bu çizgiye göre hava durumu tahmini yapmak mümkündür. Uçağın arkasında beyaz çizgi var ise bu bize yağış ihtimalinin az olduğunu gösterir. En önemlisi bu çizgiler bize havanın nemli ya da bunaltıcı mı olacağı hakkında bilgi verir.

Meteoroloji Uçakları Hakkında

Meteoroloji uçakları çok yükseklerde uçan uçaklardır. Çünkü alçaktan uçan uçaklarda beyaz izlerin görünmesi mümkün değildir. Meteoroloji uçaklarının arkasında bıraktığı izlere kuyruk izi adı verilir. Bu uçaklar sayesinde bizler hava durumu hakkında bilgi sahibi oluruz.

Hava Durumu Nedir?

Atmosferin belirli bölgesinde oluşan hava olaylarıdır. Hava durumu insanları ve tüm canlıları yakından ilgilendiren iklimsel bir olaydır. Hava durumu ile ilgili pek çok terim bulunmaktadır. Bu terimler bulutlu, yağışlı, sisli, rüzgar, sıcaklık ve nem gibi sıralanmaktadır. Hava durumları hakkında ki bilgileri ve tahminleri bize meteoroloji iletir.

Hava Tahmini Nasıl Hazırlanır?

Hava tahmini yapılırken üç aşamadan geçer. Bu aşamalar gözlem, analiz ve tahmindir.

1- Bir sonraki günün atmosfer durumuna karar verilmesi ve haritalar hazırlanması,

2- Haritalarda görünen şartların nasıl bir havayı temsil ettiği,

3- Beklenen şartlara göre yerel hava durumunun tahmin edilmesidir.

Meteoroloji Uçağı İle Hava Durumu Nasıl Ölçülür?

Hava durumu gözlemi 24 saat boyunca devam etmektedir. Meteoroloji uçakları sayesinde istasyonlara ulaşan veriler parametreler tarafından ölçülür. Ülkemizde 8 tane atmosfer gözlem evi bulunmaktadır. Meteoroloji radarları ve gözlem evleri ülkemizde meydana gelecek şiddetli yağış ve hortumları saptamak içindir. Meteorolojik tüm olayları kapsayan veriler kodlanarak tahmine gönderilir. İki şekilde analiz yapılır. Toplanan yüksek atmosfer gözlem verileri yer haritalarına işlenir. Bize rüzgâr, sıcaklık, nem gibi bilgileri verir.

İkinci kısım ise sayısal verilerdir. Sayısal verilerin tamamı uzmanlar tarafından birleştirildikten sonra bir sonuç elde edilir. Uzman ekipler bu sonuçları toplar, değerlendirir ve yazılı bir şekilde raporlar haline getirir. Bu raporlarla beraber uzmanlar bir karar verir ve hava durumu şeklinde bizlere ulaştırılır. Bu hava tahminleri genellikle 5 günlük olarak belirlenir. Hava durumu ve meteoroloji sayesinde olumsuz hava şartlarına karşı can ve mal sağlığını korumaktır. Meteoroloji 24 saat boyunca halka bilgi vermek için çalışmaktadır. İnternet, radyo ve televizyondan bu tahminlere ulaşmak mümkündür.

 

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir