1. Anasayfa
  2. Uçak Kazaları
Trendlerdeki Yazı

Uçak Kazalarında En Yaygın 5 Sebep

Mısır- Sina Yarımadası’nda bir uçağın kaza yapmasıyla uçak kazaları üzerine tekrar düşünülmeye başlandı.

Uçak Kazalarında En Yaygın 5 Sebep
0

Uçak kazaları için bir sebepler listesi yapmak karmaşık bir iştir. Çünkü kazaları inceleyen çeşitli kurum ve kuruluşlar vardır ve hepsi aynı şekilde inceleme yapmaz. Ancak Simon Ashley Bennett ki kendisi İngiliz havacılık güvenliği uzmanıdır. Uçak kazalarının 5 sebebini listeledi, biz de sizler için bunları bir araya topladık.

Pilot hataları

Uçaklar eskiye kıyasla daha güvenli oldukça pilot kaynaklı kaza oluşma oranı yükseliyor. Şu anda bu oran %50 civarlarında.
Uçaklar oldukça karmaşık olduğu için pilotların işinin kötü gitmemesi için fazlasıyla dikkatli olması gerekli.

Mekanik hata

Uçakların üretim ile tasarım bakımından kalitelerinin günden güne artmasına rağmen, üretim hataları halen uçak kazaları sebeplerinin önemli bir oranını oluşturmakta. Üretim kaynaklı hatalardan kaza oluşma oranı %20.
Eskiye oranla uçaklar çok daha güvenilir olmasına rağmen maalesef hala üretim hataları korkunç facialara sebep olabiliyor.

Hava Durumu

Hava koşullarının kötü oluşu uçak kaza sebeplerinin %10’una sebep oluyor. Jirospik pusulalar, Uydu sistemleri ve iklimle alakalı bilgilerin uydular aracılığı ile kontrol edilmesine rağmen uçaklar yine de sis, kar ve fırtınaların kurbanı olmaya devam ediyor.
Ancak sanılanın ve korkulanın aksine yıldırım düşmeleri uçaklar için bir tehdit değil.

Sabotaj

Bir diğer uçak kazası sebebi; sabotaj. Sabotaj neredeyse kimsenin aklına gelmez fakat uçak kazalarında bu oran yadsınamayacak düzeyde. Sabotaj kaynaklı uçak kazaları %10 oranında. Aslında diğer etkenlere göre bu oran düşük fakat tek başına değerlendirildiğinde etkili olduğu aşikâr. Tüm bunlarla birlikte havacılık tarihinde sabotaj edilerek şok edici ve feci kazalara uğrayan birçok uçak mevcut.

Son ve 5. olarak insan kaynaklı hatalara bakalım;

Kalan tüm sebepler, insandan kaynaklanan hatalar nedeniyle meydana geliyor. Örnek vermek gerekirse; uçuşta görevli pilot dışındaki hava trafik kontrol personelleri, yükleyiciler, uçuş hareket memurları, yakıt doldurmakla görevli personel veya uçak bakımından sorumlu mühendisler tarafından yapılan hatalar insan kaynaklı hatalar arasında. Uzun vardiyalar süresince çalışmak zorunda olan bakım mühendisleri çok yazık ki bu hataların sebebi olabiliyorlar.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir