1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri

Uçak Host/Hostes Kabin Memuru Maaşları Ve Çalışma Şartları 2020

Uçak Host/Hostes Kabin Memuru Maaşları Ve Çalışma Şartları 2020
0

Uçak kabin memurluğu günümüzde çok sık başvurulan mesleklerden biri olmuştur. Peki, kabin memurlarının maaşları ne kadar? Kabin memurlarının görevleri nedir? Bu yazımızda size uçak kabin memurlarının maaşları ve yaptıkları işler hakkında bilgiler vereceğiz.

Uçak Kabin Memuru Nedir?

Uçak kabin memurları uçaklarda yolculuk yapan yolcularla ilgilenmektedir. Bunun yanında yolcuların rahat bir yolculuk yapmasını sağlamakla görevli uçak personellerine kabin memuru denmektedir. Kabin memurlarından erkek olanlara host adı verilmektedir. Bunun yanında kadın kabin memurlarına ise hostes denilmektedir. Uçaklarda kabin memurları yolcuların ihtiyaçlarıyla yakından ilgilenmektedirler.

Uçak Kabin Memurlarının Yaptığı İşler

Uçaklarda kabin memurlarının görev yeri kokpit kapısından itibaren mutfağın arka kısmına kadar uzanmaktadır.

Kabin memurlarının yaptığı işler şu şekildedir:

  • Kabin memurları uçak hareket etmeden önce yapılan toplantıya katılarak uçuş konusunda yer alan metni okur sonrasında da onu yolculara okuyarak yolcuları bilgilendirir.
  • Uçağın her iki tarafında da yer alan çıkış kapılarını açıp kapatmak konusunda yetkiye sahiptir. Fakat bu yetkiyi aldığı talimatlara uygun olarak kullanması gerekmektedir.
  • Uçağın içinin hijyeninden de sorumludur. Dolayısıyla uçağım temizliğini uçuştan önce, uçuş esnasında ve uçuş sonrasında denetlemektedir.
  • Kabin memurları herhangi bir acil durumun söz konusu olduğu durumlarda acil çıkış için oluşturulan kapıyı açma görevine sahiptir.
  • Yolcuların uçağa biniş esnasında herhangi bir karışıklık olmaması için kabin memurları yerleşme esnasında yolculara yardım eder.
  • Yolculuk esnasında yolculara yeme içme hizmetini yapmak da kabin memurunun görevidir.
  • Yaşlı yolcularla veya hasta yolcularla ilgilenmek de kabin memurunun görevleri arasındadır.
  • Kabin memurları uçak hareket etmeden önce yolculara uçuş güvenliği konusunda ve acil bir konu söz konusu olduğunda nasıl hareket edecekleriyle ilgili bilgiler vermektedir. Bu bilgiler anlaşılsın diye uygulamalı olarak göstermektedir.
  • Yolculuk sona ermek üzereyken yani uçak inişe geçiyorken yolcuların kontrol edilmesi ve herhangi bir sorun varsa o sorunla ilgilenmek de kabin memurunun görevidir.

Tüm bunlar host veya hostes olan tüm kabin memurlarının yapması gereken işlerdir.

Kabin Memuru Olmak İçin Gereken Şartlar

Kabin memuru olmak isteyen insanların bilmesi gerekenlerden biri de gerekli şartların neler olduğudur. Kabin memuru olabilmek için bazı şartları yerine getiriyor olmak gerekmektedir. Bu şartlar şirketten şirkete farklılık gösterebilmektedir. Bu yüzden Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanmış olan metnin okunması gerekmektedir.

Kabin memuru olabilmek için gerekli şartlar şunlardır:

  • Adayın 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.
  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından görevli tayin edilmiş olan sağlık kurumundan hem psikolojik hem de fiziksel anlamda sağlık belgesinin alınması gerekmektedir.
  • Çalışılacak şirketin şartlarında birden fazla dil bilinmesi de istenebilmektedir.
  • Kişinin seyahat engelinin de bulunmaması gerekmektedir.

Başvuracak adayların bu şartları okuyarak başvurması gerekmektedir.

Kabin Memuru Maaşları

Kabin memuru olacak olanların en çok merak ettiği konulardan biri de alacakları maaş olmaktadır. Kabin memuru maaşları çalışmış oldukları süreye bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Türk Hava Yolları içinde çalışan ve çalışma süresi 1 yıl olmuş kabin memurunun maaşı 5000 Türk lirası ile 6000 Türk lirası arasında değişiklik göstermektedir.

Bunun yanında 5 yıldır kabin memurluğu yapan çalışanların maaşı 7000 Türk lirası ile 8000 Türk lirası arasında değişiklik göstermektedir. Türk hava yollarında amir olarak çalışan kabin görevlisinin maaşı 9000 Türk lirası ile 10000 Türk lirası arasında değişiklik göstermektedir.

Bunun yanında Türkiye’de yer alan diğer hava yolu şirketlerinin kabin memurlarına vermiş olduğu maaşlar şu şekildedir; Onur Air şirketinin bünyesindeki kabin memuruna verdiği en düşük ücret 3500 Türk lirasıdır. Pegasus firmasının kabin memurlarına ödediği ücret minimum 3500 Türk lirasıdır.

SunExpress şirketinin bünyesinde çalışan hosteslere verdiği ücret en az 3400 Türk lirasıdır. Anadolu Jet şirketinin kendi içinde çalışan hosteslere vermiş olduğu minimum ücret 3500 Türk lirasıdır. AtlasJet hava yolu şirketinin kabin memurlarına verdiği en az ücret ise 3500 Türk lirasıdır. Kabin memuru olmak isteyen insanlar hava yolu şirketlerini araştırarak kendine uygun gördüğü şirkete başvuru yapabilmektedir.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir