1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri
Trendlerdeki Yazı

Uçaklar Neden Rötar Yapar? Uçak Rötar Sebepleri Nelerdir?

Uçaklar Neden Rötar Yapar? Uçak Rötar Sebepleri Nelerdir?
0

Uçaklar Neden Rötar Yapar?

Uçaklar günlük hayatımızda birçok insanın sıkça kullandığı ve en çok tercih edilen toplu taşıma türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Ulaşım kolaylığı ve uzak mesafelerde yolculuk süre zarfında kısaltılması bakımından dünya üzerinde oldukça popüler olan ve rağbet gören ulaşım türü olmuştur. Uçaklar dünyanın birçok ülkesinde, çeşitli havayoluyla firmaları bünyesinde birden fazla şekilde piyasada yer almaktadır. Piyasada bulunan sayısız havayolu firmaları tarafından dünyanın dört bir yanına şehirler arası ve uluslar arası olmak üzere sayısız uçuş düzenlenmektedir. Ülkelerde bulunan çeşitli şehirlerde yer alan havaalanlarından uçaklar iniş ve kalkış yaparak ulaşım sağlanmaktadır.

2021’de Havalimanına Uçak Kalkmadan Kaç Saat Önce Gelinmeli?

Uçak firmaları tarafından belirli saat aralığında düzenlenen uçuşlar önceden halka bildirilmekte ve bu çerçeve doğrultusunda uçağa binecek olan adayların mutlaka önceden havaalanında bulunmuş olması gerekmektedir. Çünkü uçağa binme aşamasından önce yapılan bagaj yerleştirme işlemi ve bilet kontrol işlemleri zaman alan işlemlerdir. Uçak kalkış saatinden önce hazır olan yolcular heyecanla uçuşun başlamasını beklemektedir. Ancak yaşanan bazı sebeplerden dolayı uçaklarda rötar yapma durumu oluşmaktadır.

• Teknik aksaklıklar: Uçağın arıza yapması ve arızanın planlanan uçuş zamanına kadar giderilemeyecek olması durumunda uçuşta gecikme yaşanabilir. Arıza zamanında giderilebilecek durumdaysa, uçak teknik personel tarafından onarıma alınır ve yolcular kısa bir süre bekletilip onarım tamamlanınca uçağa alınabilir. Daha uzun süreli arızalarda havayolu firmasının yedek bir uçağa aktarım yapma fırsatı varsa yolcular farklı bir uçağa alınarak seyahat başlatılabilir.

• Olumsuz Hava Koşulları: İstatistiklere bakıldığında dünya genelindeki rötarların büyük bir yüzdesi olumsuz hava koşullarından kaynaklanmaktadır. Uçağın havalanacağı havalimanında elverişsiz bir hava durumu söz konusu ise kalkışa izin alınamadığından uçuş ertelenir. Aynı şekilde uçağın varış noktasından da hava durumu hakkında bilgi alınır ve hava durumu iniş yapmaya müsait değilse uçağın kalkış yapması ertelenir.

• Hava Sahası Yoğunluğu: Rötarın sebeplerinden biri de havalimanlarındaki yoğunluk. Pistlerde zaman zaman karşılaşılan aşırı yoğunluk, uçağın kalkış izninin veya iniş izninin geç verilmesine ve yoğunluk durumuna göre bekleme süresinin artmasına neden olmaktadır.

• Havalimanı Kaynaklı Nedenler: Yakıt tanklarının gecikmesi, uçağın kalkışa hazırlanma aşamasında ya da uçakta görev alacak personellerin gecikmesi, havalimanındaki teknik aksaklıklar, kış koşullarında pistten karın temizlenmesi veya uçuşa engel olacak kuş sürülerinin uzaklaştırılmasının beklenmesi uçuşta rötar yaşanmasına neden olur.

• Yolcu Kaynaklı Nedenler: Beklenen yolcuların bir kısmının gelmemiş olması, yolculardan birinin son dakikada uçmaktan vazgeçmesi veya rahatsızlanması gibi durumlar uçuşlarda gecikmelere neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra aktarmalı uçuş yolcularının veya bagajların beklenmesi de rötara neden olmaktadır.

• Uçak Görevlileri Kaynaklı Nedenler: Uçakta görev alacak olan personeller arasında farklı bir uçuştan gelecek olan varsa önceki uçuşun gecikmesi personelin de gecikmesine bu nedenle de kalkışta rötar olmasına yol açmaktadır. Aynı zamanda uçuşta görevli olan personellerden biri rahatsızlanmışsa da yedek personel devreye sokulana kadar kalkışa geçilemiyor ve bu nedenle de uçuş gecikmesi yaşanıyor.

• Havalimanında Yaşanan Olaylar: Çok sık karşılaşılmasa da havalimanında grev yapılması, olay çıkması, eylem gerçekleştirilmesi gibi durumlarda uçuşta gecikmeler yaşanabilir.

• Olağan Dışı Durumlar: Özel güvenlik önlemleri alınarak havaalanından geçirilmesi gereken devlet yetkilileri gibi kişilerin havalimanında bulunması işleyişin aksamasına neden olabileceğinden uçuşta rötara neden olabilir.

Uçakların havalanmasında en çok rötar yaşanan olay genellikle olumsuz hava şartlarıdır. Uçaklar havalanmadan önce mevcut hava şartları takibe alınmaktadır. Soğuk hava şartlarında buzlanma riski var ise uçak rötar yaparak, uçağın kanatları buzlanmaya karşı dirençli sıvı ile yıkanmaktadır. Ayrıca iniş yapılacak yerin hava şartları da oldukça önemlidir. Herhangi bir olumsuz hava şartı durumunda uçak iniş yapamayacak böylece havaalanında bulunan bir diğer uçaklarda rötar yaparak havalanamayacaktır. Uçuşlar yapılmadan önce havaalanında meydana çıkan bazı olaylar veya teknik arızalar sebebiyle de rötar yaşanması mümkündür.

De-İcing Nedir? Neden Yapılır?

Bilgisayarlarda çıkan arızalar sonucunda biletin onaylanmaması, bagaj işleminde çıkan sorunlar ve kargo alanında yaşanan aksaklıklar bunlardan bir kaçı olmaktadır. Havaalanına son anda yapılan uçak ile ilgili bomba vs. İhbarları, hırsızlık veya çalıntı eşya ile ilgili güvenlik problemleri ve hava alanında yer alan diğer uçakların arızalanmaları, yanlış piste park etmeleri, pist’ ten çıkma gibi olaylardan dolayı kalkışa hazırlanan uçakta rötar sorunları olabilir.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir