1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri
Trendlerdeki Yazı

Uçaklarda Yakıt Nerede Depolanır? Havada İkmal Yapılır Mı?

Uçaklarda Yakıt Nerede Depolanır? Havada İkmal Yapılır Mı?
2

Uçaklarda yakıt nerede depolanır? Bir uçağın alabileceği yakıt miktarı ne kadar? Uçağın ortalama hacmi gibi pek çok soru kullanıcıların en çok merak ettiği konular arasında yer alabiliyor.

Uçaklar, geçmişten günümüze üretildiği zamandan bu yana çeşitli teknolojiler ile ve kültürel farklılıklar ile gelişmesini sürdürdü. 20. yüzyılda aktif olarak kullanılmaya başlanan uçaklar, 21. yüzyıl itibariyle oldukça yüksek hızlara ulaşabiliyor.

Şu anda bir noktadan bir noktaya hızlı bir şekilde uçulabiliyor. Örneğin eski yıllarda hayvan ile Türkiye’nin bir şehrinden bir şehrine gitmek günler sürüyordu. Artık Türkiye’den ABD’ye gitmek bile 24 saatten daha kısa sürüyor.

Teknoloji bu hızla gelişmeye devam ederken uçaklarda da pek çok gelişme yaşandı. Bu gelişmelerden birisi uçakların yakıtlarının havada doldurulabilmesi. Eğer ki bir yolcu uçağının yakıtı bitmek üzere ise havada dolum işlemi yapması imkansız, fakat savaş uçakları havada iken yakıt ikmali yapabiliyor.

Uçaklarda Yakıt Nerede Depolanır?

Uçaklara ilgisi olan kişilerin merak ettiği konulardan birisi bir uçağın yakıtının nerede depolandığı olmakta. Uçağın yakıtının deposu her uçak modeline göre farklılık gösterebiliyor fakat genel olarak kabul gören yakıt depolama şekli uçağın kanatları olarak yer alıyor. Aerodinamik açıdan oldukça yararlı ve dengeli olan bu yöntem sıkça tercih ediliyor. Bu sayede uçak daha rahat bir şekilde hareket edebiliyor.

Bazı uçaklarda yakıt kanatlarda asılı bir şekilde yer alıyor. Bu durum aerodinamik açıdan avantajlı bir durum olmasa da herhangi acil bir durumda aşağı atılabilir ve bomba niyetine kullanılabilir. Uçakların yakıt konumu yalnızca kanatlarda değil aynı zamanda gövdede de bulunabiliyor. Bu durum genellikle kanatların uygun olmadığı koşullarda tercih ediliyor.

Uçaklar Ortalama Kaç Litre Yakıt Alır?

Uçak meraklısı insanların merak ettiği bir diğer konu da bir uçağın ne kadar yakıt alabileceği konusu oluyor. Her uçağın alabileceği yakıt miktarı farklı olmakta. Bazı uçaklar gereğinden az yakıt hacmine sahip olurken bazıları oldukça fazla yakıt kapasitesine sahip olabiliyor. Bazı uçaklar 30.000 litreye yakın bir hacme sahip iken bazıları 100.000 litrenin üzerinde yakıt kapasitesine sahip olabiliyor. Ayrıca bir uçağın yaktığı yakıt bir araç modeline göre oldukça fazla. Hava şartları, ağırlık, rüzgar gibi pek çok kriter yakıt kullanımını ciddi seviyede etkileyebiliyor.

Örneğin Airbus A320-200 uçağına göre bir örnek sunalım. Bu uçak ülkemizde de kullanılıyor. Uçağın yakıt kapasitesi 24.210 litre iken 100 kilometrede 427 litre yakıt tüketiyor. 180 kişilik bir yolcu kapasitesine ev sahipliği yapan modelin yolcu ağırlığı arttıkça yakıt kullanımında da artış yaşanabiliyor.

Bu uçak ile İstanbul’dan Trabzon’a giderek 924 kilometre mesafe kat edilir ve 3.945 litre yakıt tüketimi yapılır. Ayrıca şu bilgiyi de vermek gerekiyor. Uçakların kanatları yakıt verimliliğinin artması için en uygun şekilde tasarlanır.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Ocak 31, 2021

    Şans eseri sitenizi buldum hocam ama gerçekten güzel bir web sitesi olmuş. UçAKLARA merakım baya fazla ve sorularıma cevaplar bulabilmek mutlu ediyor :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir