Drone tasarımları için 300 milyon yıldır yeryüzünde olan yusufçuk böcekleri ilham olacak. Avustralyalı araştırmacılar yusufçuk böceklerinin uçma yöntemlerini detaylı bir şekilde inceleyerek bunu yeni nesil dronelar için kullanacaklar.
Drone Tasarımlarına Kaynak Olacak
Avustralya’da bulunan araştırmacılar gelecek drone tasarımları için doğal dünyadaki en eski uçan makinelerden olan yusufçuk böceğinin yapısını incelemeye aldılar. Özellikle son yıllarda kullanımları artış gösteren dronelar başlangıçta savunma sanayi için geliştirilmiş olsalar da fiyatlarının düşmesi sebebiyle kişisel kullanımlar için de tercih ediliyorlar. Bu kapsamda film, fotoğraf çekimi, vahşi yaşamları kontrol etme gibi pek çok konuda drone kullanımı gittikçe yaygın hale geliyor.
Özellikle dronelar son olarak koronavirüs salgınında gıda ve temel ihtiyaçları adreslere teslim etmek amacıyla da kullanıldılar. Bu sayede de insanlar açısından ne kadar çok yararlı olduklarını gösterdiler. Ancak mevcut teknolojiyi daha fazla geliştirmek isteyen bilim insanları ve mühendisler yeni nesil dronelarda yusufçuk böceğinin yapısını uygulamak istiyorlar.
Yusufçuk Böceği Drone’lara İlham Veriyor
Güney Avustralya Üniversitesi’nde bir grup araştırmacı drone çalışmaları için yusufçuk böceğini ilham alıyorlar. Projenin lideri Javaan Chal, doktora öğrencileri ile birlikte yusufçuklar üzerinde detaylı araştırmalar yapıyorlar. Bu kapsamda yusufçukların havada süzülme, akrobasi ve seyir gibi özel becerilerini detaylı şekilde kayıt altına aldılar. Böceğin kanat çırpma özelliğini ise Chal “mükemmel” olarak adlandırıyor.
Konuyla ilgili olarak Chal şu şekilde konuştu: “Yusufçuk böcekleri uçma konusunda son derece başarılı. Yaşamda kalmak için de bunu yapmaları gerekiyor. Erkek yusufçuklar doğdukları andan ölümlerine kadar erkek rakiplerine karşı sürekli olarak tehlikeli bir mücadele içindeler. Çiftleşme de dişilerin havadan takip edilmesini gerekli kılıyor ve sürekli olarak da avcılardan kaçınmaları gerekiyor. Bu durum ise havada seyir esnasında kontrolleri konusunda kendilerini uzman haline getirmiş,” dedi.
75 farklı yusufçuk türünün kanat sistemlerinin 3 boyutlu örneklerinin çıkarıldığı projede, bu verilerin drone tasarımı için nasıl kullanılacağı üzerine odaklanılıyor. Özellikle yusufçuklarda görülen havada manevra ve denge konusunun drone’lara uygulanması halinde dronelar için yeni bir dönem başlayabilir. Bu kapsamda droneların mevcut görünümleri de bir tür yusufçuk görünümü alabilir.