1. Anasayfa
  2. Uzay | Bilim

Uzay Gezgini Mars’ta İlk Oksijeni Üretmeyi Başardı

Uzay Gezgini Mars’ta İlk Oksijeni Üretmeyi Başardı
0

NASA tarafından uzay gezgini olarak Mars’a gönderilen Perseverance tarafından olumlu haberler alınıyor. Şubat ayında Kızıl Gezegen’e iniş yapan gezgin, görevine başladığı günden beri gezegen hakkında önemli bilgiler elde ediyor. Gezginin çok önemli sayılacak son başarısı ise Mars atmosferinde karbondioksitten oksijen yapabilmesi oldu. Bu ise Mars’ta oksijen üretimine yönelik şimdiye kadar atılmış en büyük adım olarak kayıtlara geçti.

Perseverance görev süresi dünya zamanına göre değil, sol yani Mars günleriyle ölçümü yapılıyor. Oksijen üretimini geçen 20 Nisan akşamında, Mars takvimine göre Sol 60’ın sabahında Jezero Krateri’nde gerçekleştirdi.

Ağacın Üreteceği Oksijeni Sağladı

Perseverance’in oksijen üretmesi üzerinde yer alan ve MOXIE olarak adlandırılan cihaz sayesinde mümkün oluyor. Söz konusu cihaz, Mars atmosferini oksijene dönüştürmek için katı oksit elektroliz teknolojisi kullanılıyor. Cihazın ilk oksijen üretimine yönelik denemesinde elde edilen sonuç bir saatte 5,4 gram oksijen olarak kaydedildi. Güç kaynağı yüzünden üretim de saatte 12 gram ile sınırlanıyor.

Oksijenin bu denli üretilmiş olması Mars konusunda insanlar ve roketler için büyük önem taşıyor. Roket yakıtının alev alması için oksijene ihtiyaç duyuluyor. Daha ileriki Mars görevlerinde Mars yüzeyinden doğrudan roket kaldırmak için 25 ton oksijen kullanılması gerekiyor. Bunun yanında yüzeyde ortalama 1 yıl geçirecek olan astronotlar da nefes alabilmeleri için belirli tonlarda oksijen kullanmak durumdalar.

Perseverance Başarısı Önemli Sonuçlar Yaratabilir

Mars’ta oksijen üretmek için Perseverance tarafından atılan bu ilk adım uzmanlara göre ise oldukça büyük önem taşıyor. Dünya’dan Mars’a tonlarca oksijen götürmek çok zor olduğundan, doğrudan karbondioksitten oksijen üretmeyi sağlayan cihazların kullanılması zamandan ve maddi açıdan tasarruf yapmayı sağlıyor. Perseverance şimdilik kısıtlı miktarda oksijen üretmiş olsa da oksijen üretiminin mümkün olduğunu gösterdiği için daha gelişmiş cihazlara öncülük edebilecek.

Oksijenin bu şekilde üretilmesi ise cihazın içine karbondioksit alınmasıyla başlıyor. Cihaz CO2’yi sıkıştırıyor ve kirleticileri de ortadan kaldırabilmek için filtreleme yapıyor. Daha sonra da 800 derecelik sıcaklıkta ısıtıyor ve oksijen ile karbonmonoksiti ayırıyor. Oksijen ayrışması sonucunda oksijen iyonlar 02’yi oluşturuyorlar ve karbondioksit de tekrar atmosfere atılıyor. Üretilen oksijen ise yüzde yüz saf oksijen olma özelliği taşıyor.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir