1. Anasayfa
  2. Uçaklardan Haberler

Yolcu Uçakları Kaç Ton Yakıt Alır? Yakıt Boşaltma Neden Yapılır?

Yolcu Uçakları Kaç Ton Yakıt Alır? Yakıt Boşaltma Neden Yapılır?
0

Yolcu Uçakları Kaç Ton Yakıt Alır? Yakıt Boşaltma Neden Yapılır?

Yolcu uçakları yüksek oranda ve verimli bir şekilde çalışan makinelerdir. Yolcu uçaklarının depo miktarlarının hacmi, uçakların maksimum seviyede menziline göre tayin edilmektedir. Mesela örnek verecek olursak, Boeing, 747 ile 727’nin yakıt depo miktarları oldukça büyük fark içermektedir.

Yani, Boeing 747-400 tipi bir yolcu uçağının yakıt deposunun miktarı hemen hemen 216,840 litre iken, 727-400 olanın depo miktar kapasitesi neredeyse 26,170 Litre kadardır. Boeing incelediğimizde 747 uzun menzilli bir Jumbo jet olmasına rağmen 727 diğerine kıyasla daha kısa mesafeler için özel tasarlanmıştır.

Dolayısıyla yolcu uçakları tükettiği yakıt bakımından motorları büyük bir önem arz etmektedir. Yolcu uçağı olan 747-400 tipi bir uçakta 4 adet motor bulunmaktadır. Ancak 727-400 tipi olan bir yolcu uçağı ise 2 adet motora sahiptir. Bu yüzden bu motorlar eşit olup, uçağından yükünü eşit derece de taşımaktadırlar.

Yolcu Uçakları Yakıt Tüketimi

Yolcu uçaklarından yakıtı en fazla kalkış anıda ve taxi denilen zamanda tüketirler. Hatta bu durumu 2 şekilde ifade edebiliriz.

Bunlar;

  • Boeing 474-400 tipi uçak,
  • Boeing 747-400 tipi uçak, şeklide gösterilebilir.

Genel anlamda baktığımızda yolcu uçağı olan Boeing 474-400 tipi bir uçağın boş bir ağırlığı hemen hemen 178,400 kg’dır. Azamı yakıt kapasitesine baktığımızda ise neredeyse 216,840 litre olmaktadır. Bu da yakıt tüketimi arttıran bir sebep olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle yolcu uçaklarının kalkış anında ‘Full Throttle’ yani Türkçe olarak telaffuz ettiğimizde ‘Tam Gaz’ söz konusunda olmasından dolayı saniyede tükettiğimi yakıt miktarı 6 ile 7 litrelere kadar ulaşmaktadır.

Yakıt Boşaltma Neden Yapılır?

En çok merak edilen konulardan biriside budur. Şöyle ki, Yolcu uçaklarında belli bir irtifa üzerine gelindiğinden kanat kısmından yakıtın boşalması gereklidir. Bu işleme ‘FuelJettison’ denmektedir. Yani yakıtın buharlaşması için minimum miktarda irtifa gerekmektedir. Ancak bazı uçaklardan bu yakıt boşaltma işlemi tamamen opsiyoneldir.

Yakıt boşaltma işlemi, kalkılan meydana ya da alternatif bir meydana geri dönülmesi gerektiğinde, acil durum olmayan ancak planlı bir iniş meydanına uçulmaması durumlarda kullanılmaktadır. Nadir de olsa bu durum acil iniş yapılabilecek durumlarda da kullanılabilir. Yakıt miktarı fazla olduğunda acil bir iniş planlandığında bu yakıtın mutlaka boşaltılması gerekir. Bu nokta da Holding yani bekleme yapmak yerine, Jettison yapılırsa ciddi anlamda tasarruf sağlanmaktadır.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir