1. Anasayfa
  2. Uçaklardan Haberler

Kanvas Kumaştan Karbon Fibere; Hava Taşıtlarının Gelişimi

Kanvas Kumaştan Karbon Fibere; Hava Taşıtlarının Gelişimi
0

Kanvas Kumaştan Karbon Fibere; Hava Taşıtlarının Gelişimi

Karbon Lif; pek çok kalitede üretilebilen dayanıklı ve hafif olması sebebiyle tercih edilen bir malzemedir. Arapça temelli bir kelime olan karbon elyaf, teknoloji ürünü olup ipliksi bir maddeden oluşur. Karbon fiber elyafın işlenmesiyle elde edilmektedir. İçerisinde, katran, karbonlaşmış akrilik elyaf ve naylon vardır. Özellikleri ise düşük yoğunluğa sahip olması, yüksek dayanıklılık, hafif olması ve düşük sürtünme katsayısına sahip olmasından dolayı uzay ve havacılık gibi alanlarda kullanılmaktadır. Hafif olmasına rağmen sert ve dayanıklıdır.

19 yüzyılda ilk defa Edison’un 1879’da ampul icadında filaman olarak kullanılmıştır. O yıllarda bambu, yapay ipek ve lifleri kömür haline gelinceye kadar yıkanıyordu.  1990 yıllarda petrol fiyatlarının düşmesiyle karbon lifleri daha çok üretilmiştir.

Yapımında orlon, naylon ve katran bulunmaktadır. İki çeşit olarak biri orlon diğeri katran temellidir. Pan yani orlon temelli olanlar dünyada % 94 oranında üretilirken katran temelli olanlar % 6’dır. Karbonizasyon, oksidasyon, yüzey iyileştirme ve kaplama gibi farklı aşamalardan geçmektedir. Dünya üzerinde 8 ülkede üretimi yapılmakta fakat büyük üretici olan sadece iki ülkeden biri ABD diğeri Japonya’dır.

Kanvas Kumaş

Ön ve arkası birbirinden ayrı olarak kalın yapıda olan keten kumaşlara denir. Çok dayanıklı bir kumaş olup noktasal yapıdan oluşmaktadır. Yazlık ve kışlık olmak üzere iki çeşidi vardır. Tekstil sektöründe en fazla kullanılan kumaş çeşididir. Reklam sektöründe baskı ve dekor aracı olarak kullanılır.  Giyimde ise kumaş ile kot arasında olan Kanvas spor kıyafetleri hem şık hem rahat olduğundan fazla tercih edilmektedir. Uzun süre kullanıma imkân veren Kanvas kumaş hem yaz hem de kış mevsiminde rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Hava Taşıtlarının Gelişimi

Havacılığın gelişimine baktığımızda; ilk olarak 17 Aralık 1903’te Wright Kardeşlerin ağır motorlu uçuşu ile insanlık tarihinin ilk uçuşu gerçekleşmiştir. İnsanlardaki uçma arzusu Yunan Mitolojisi, Hint, Çin ve Orta Çağ efsanelerine kadar dayanmaktadır. Buralardaki mitlerden ilham alarak bir uçuş gerçekleştirmek için planör, balon ve zeplin ve sonundan uçak icat edildi. Hava araç tasarımcıları daha hızlı ve daha uzağa gidebilmesi için araştırmalar yaparak yeni çeşit motorlar geliştirdiler. Sırayla buharlı, pistonlu jet ve sonra da roket motorları gelişti.

Başlangıçta Kanvas kumaştan ve tahtadan yapılırken vernikli kumaş ve çelik borular sayesinde geliştirildi. Günümüzde karbon fiber ve kompozitten elde edilen daha dayanıklı ve hafif malzemelerden üretilmektedir. Uçak kumandaları ise geçmişten günümüze oldukça gelişmiştir. Önceleri planörlerin kumandası tüm vücudun hareketini ya da kanatlar yukarı doğru yükselen uca sivrileşen görünümü vardı. Kuyrukta yatay duruşu sağlayan ayarlanabilen şekildeydi. Günümüzdeki uçaklarda ise elektronik bilgisayarlar sayesinde savaş uçakları ise akrobatik manevraları gerçekleştirecek şekilde kontrol edilmektedir.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir