Günümüzde dünyada 1957 adet aktif uydu yer almaktadır. Maddi zararlarındüşmesi ve daha çok ülkenin Uzay teknolojileri için yönelmesi yeni internet bağlantıları ve bilimsel çalışmalar olmak üzere iletişimin diğer kategorilerinde de kullanımı sebebiyle yakın dönemlerde bu sayılar katlanarak artabilir. Bu durumda yeni bir uzay yarışının başlamasına neden olmaktadır. Her sene hızlı büyüyen bazı devletlerin ve firmaların uzay turizmi ve uzay madenciliği alanlarında ciddi adımlar atacağı tahmin ediliyor. Uzayın sorumlu ve kurallı bir halde kullanımınınönem taşıdığını düşünen Endişeli Bilim İnsanları Birliği’nin uydu veri tabanına göre yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nin bile yörüngede 830 kayıtlı uydusu yer almaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’ni takip eden bir sonraki 10 ülkenin toplam uydu sayısından fazla olan Çin’in 280 ve Rusya’nın 147 kayıtlı uydusu bulunmaktadır. Kendi uzay Ajansı olan Almanya, İspanya ve İtalya gibi diğer devletlerden çok daha fazla sayıda uydusu yer almaktadır. Aynı zamanda özel firmalara ait uydu sayılarının da dünya askeri uydularının sayısından çok daha fazla olduğunu görmek mümkündür.
Türkiye’nin Uyduları
Uzayda uydu sahibi olan 30 ülke içerisinde Türkiye’de yer almaktadır. Ülkemizin 3’ü haberleşme, 3’ü gözlem olmak üzere 6 tane aktif uydusu bulunmaktadır. Ülkemiz iseen son5 Aralık 2016 senesinde askeriye için kullanılan ve yüksek çözünürlüklü görüntülemeye imkansunanGöktürk-1 uydusuiçin hazırlıklarını tamamlayarak Fransız Guyanası’ndan fırlatmıştır. 13 Aralık 2018 senesinde uzay araştırmaları yapma amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde Türkiye uzay ajansını kurmuştur. Uzayda en fazla uydu sahibi olan ülkelerin en başında ise Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Rusya yer almaktadır. Ülkelerin sahip olduğu uyduların yollanma amaçları ise tamamıyla ticari amaçlar nedeniyle olmaktadır.
Uzaya Kendi Uydusunu Gönderen Ülkeler
Uydu veri tabanına göre sadece Amerika Birleşik Devletleri’nin yörüngede 830 kayıtlı uydusu yer almaktadır. Bu rakam Amerika Birleşik Devletleri’ni takip eden bir sonraki 10 ülkenin toplam uydu sayısından oldukça fazladır. Duyarlı Bilim İnsanları Derneği’nin veri tabanına göre 30 Haziran 2016 itibariyle dünyanın yörüngesinde 1419 uydu aktif olarak hizmettedir. Ülkemizin ilk uydusu ise 10 Ağustos 1994 senesinde fırlatılmıştır. En fazla aktif uyduya sahip olan ülke ise Amerika Birleşik Devletleri olmaktadır. ABD yörüngesinde halen aktif 576 uydu yer almaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nin 576 uydusundan 12’si sivil olmak üzere 286 ticari, 146 askeri, 132 devlet amaçlı faaliyettedir. Amerika Birleşik Devletleri Rusya ve Çin olmak üzere uzaydaki uyduların neredeyse üçte ikisine sahip olurken geri kalan diğer bütün ülkeler ise uzaydaki uydu sayısının üçte birini oluşturmaktadır. Ülkemizde Türksat1B’den sonra 5 uydu daha uzaya gönderildi. Ülkemizin halen 4 uydusu aktif olarak hizmetine devam etmektedir. Japonya kendi fırlatma kapasitesine sahip olmamasından dolayı bugüne kadar 197 uyduyu uzaya göndererek uydu istatistiğinde sıradışı bir özellik kazanmıştır.