1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri
Trendlerdeki Yazı

Uçaklarda Flap ve Slatların Farkı Nedir?

Uçaklarda Flap ve Slatların Farkı Nedir?
0

Uçaklar günümüzde uzakları yakın eden ulaşım araçlarından biridir. Otobüs gibi araçlarla bir günden daha fazla bir sürede ulaşılabilecek yerlere uçaklar aracılığıyla birkaç saat içerisinde ulaşabiliyoruz. Uçakların mekanizmalarının kusursuz olduğunu söylemek hiç de yanlış olmaz. Yapıları detaylıca düşünülmüş bu mekanizmalar insanların güvenli uçuşlarına imkan sağlıyor.

Flap Nedir?

Uçak mekanizmasında yer alan her yapının çok kritik ve hayati görevleri bulunuyor. Bu hayati yapılardan biri de Flap’tır. Flap, uçak kanatlarında yer alan bir yapıdır. Hava freni olarak düşünülen bir yapı olan Flap, uçağın gövdesine yakın bir konumda bulunur. Flaplar, uçaklarda gövdelere yakın alanlarda bulunan firar kenarlarına takılır. Takılması için menteşe veya ray yatakları kullanılır.

Flap’ın Görevleri Nelerdir?

Hava freni olarak da tanımlanan Flapların, hayati dereceye sahip pek çok görevi vardır.

Bu görevleri şu şekilde belirtilebilir:

  • Flaplar uçağın kalkış mesafesini kısaltır.
  • Flapların görevlerinden biri havadaki uçuş süresini kısaltmaktır.
  • Flaplar aynı zamanda iniş sürelerini de kısaltma işlevine sahiptir.
  • Flapların görevlerinden bir diğeri de uçağın iniş mesafelerini kısaltmaktır.

Uçaklarda hayati görev taşıyan yapılardan biri olan Flap, güvenli uçuş için gerekenleri sağlamak adına son derece etkili olan bir mekanizmadır.

Slat Nedir?

Uçaklardaki güvenli mekanizmayı oluşturan bir diğer yapı da Slat’tır. Slatlar uçağın ön kanatlarında konumlandırılmıştır. Uçaklarda önemli bir kavram vardır ki o da hücum açısıdır. İşte slatlar bu açıyı ayarlayabilmek için kullanılan son derece önemli yapılardır.

Çünkü hücum açısı arttığı durumda ortamda oluşan sürtünme ve bununla birlikte de kaldırma kuvvetinde ciddi bir artış görülüyor.

Sürtünme ve kaldırma kuvvetlerindeki kalkış uçağın düşük hızlarda havalanmasına ve bu sebeple de son derece güvensiz bir uçuş ortamının oluşmasına neden olur. Slat, uçağın iniş, kalkış ve ilk uçuş anlarında etkili olan bir mekanizmadır. Slat mekanizmalarında temelde iki görev bulunur.

  • Slatlar uçak kanadının taşıma kuvvetini arttırır.
  • Slat, uçağın taşımayı kaybetmeden daha fazla hücum açısının oluşturulmasını sağlar.

Slatlar uçak kanadının kamburlaşması ile kanadın taşıma kuvvetini arttırırken, uçağın düşük hızlarda uçabilmesini sağlar.

Flap ve Slat Arasındaki Farklar

Uçaklarda yolcuların güvenli ve sağlıklı bir uçuş geçirmeleri için birbirleri ile uyum içerisinde birçok sistem ve mekanizmalar çalışıyor. Bu yapılardan olan Flap ve Slat arasında bazı farklılıklar olsa da temelde aynı amaca hizmet ederler.

Hizmet ettikleri amaç uçağın olağan durumu dışında bir olay ile karşılaşmadan işlevsel gerekliliklerini yerine getirmesini sağlamaktır. Bunların yanı sıra farklarını değerlendirmek gerekirse, Flap uçağın hava freni olarak değerlendirilir ve uçağın düşük hızlarda kalkabilmesini sağlar.

Slat ise, uçak kanadının taşıma kuvvetini arttırarak uçağın daha düşük hızlarda uçuşa hazır hale gelmesi ve kalkış yapmasını sağlar.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir