2021’de Havalimanına Uçak Kalkmadan Kaç Saat Önce Gelinmeli?
0

İnsanlar havayolu ulaşımını kullanarak havalimanlarına giderken sürekli olarak akıllarına gelen bir sorunun yanıtını aramaktadır. Her havayolu şirketi için farklı saat planlamaları yapılırken; yeni yılda havalimanına uçak kalkmadan kaç saat önce gelinmeli? İşte havayolu şirketlerinin yeni yılda ki check-in, bagaj ve saat planlamaları..

Havayolu firmaları bir iç hat uçuşu için kalkış saatinden 2 saat önce, dış hat uçuşu için ise 3 saat önce havalimanına gitmenizi önerirken, havalimanına varış saatinize karar verirken birkaç faktör dikkate alınmalıdır.

  • Yurtdışına uçsanız da uçmasanız da havaalanına ne kadar erken gitmelisiniz?
  • Doğru zamanda havalimanına ulaşmak için göz önünde bulundurmanız gereken faktörler

Havaalanına ne kadar erken gitmeliyim?

Uluslararası bir uçuş için havalimanına ne kadar erken gitmeliyim?

Genel bir kural olarak, dış hatlara uçarken resmi kalkış saatinden en az 3 saat önce havalimanında olmanız gerekir.

Çok sık seyahat eden uzmanlar bunun makul bir süre olduğunu iddia etmektedirler. Uçmak ile ilgili bir fobiniz ve korkularınız var ise havalimanına biraz daha erken gelerek vakit geçirmeniz önerilir. Uçuş korkunuzu yenmek için bu içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Bknz: Uçmaktan Korkuyor Musunuz? Yazımızı Okuyun.

Uluslararası uçuşlar için neden daha erken gelmeniz gerekiyor?

Gideceğiniz yere ulaşmadan önce uluslararası bir yolculuk yapacağınız için ekstra adımlar bulunmaktadır. İç hatlarda seyahat ederken sadece bilet göstererek uçağa binebiliyorsunuz. Dış hatlarda ise birtakım prosedürler bulunmaktadır.

Dış hatlar yolculuğu yaparken havalimanında:

  • Vize/pasaport kontrolünden geçmeniz gerekecektir.

Bunun dışında yurt dışına giderken fazla bagajınız olabilir. Bu süreçte ise bagaj adımlarında daha fazla vakit harcamanıza neden olabilir.

Nereye giderseniz gidin yapmanız gereken bir şey, havalimanına gelmeden önce çevrimiçi olarak check-in yapmaktır. Size sadece biraz zaman kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda uçuş iptali gibi durumlarla da karşılaşmazsınız.

İç hat uçuşu için havalimanına ne kadar erken gitmeliyim?

Havayolu firmaları ülkemizde uçuştan önce ortalama bir saat içerisinde havalimanında olmanızın gerektiğini açıklıyor. Tabii ki bu süre maksimum geç kalma süreniz olarak geçmektedir. Genel olarak ülkemizde bir iç hat uçuşundan 2 saat önce havalimanına gitmeniz önerilir.

Bazı uçuşlar için kalkıştan 1 saat önce havalimanına varmanızda sakınca yoktur. Bazı firmalar yeni yıl ile birlikte ne kadar süre önce havalimanında olmanızı gerektiğini paylaşmaktadır.

  • THY: 1 saat
  • Pegasus: 1 saat
  • Anadolujet: 1 saat
  • Onur Air: 1 saat
  • Atlasglobal: 1 saat
  • Sunexpress: 1 saat

Check-in yapmak için havaalanına ne kadar süre önce gelmeliyim?

Ülkemizde havayolu ile ulaşım yapmak isteyen kişiler genel olarak check-in işlemlerini havalimanında yapmak istemektedirler. Bunun sebebi ise oturma düzenini kendi istekleri doğrultusunda yönlendirmeleridir. Telefon ya da online görüşmeler ile gerçekleştirilen check-in işlemlerinde hoşunuza gitmeyecek yerlere check-in yapılabilir. Bunu havalimanında geri iptal etmeniz ise oldukça sıkıntılı bir süreçe yol açabilir.

Check-in işlemlerini online olarak yapmayı unuttuysanız check-in işlemi yapmak için yurt içi uçuşlarınızda ortalama 1 saat yirmi dakika önce olmanız gereklidir.

Ne zaman uçtuğunuza, yurtdışına gidip gitmediğinize ve havalimanının ne kadar büyük olduğuna bağlı olarak, oraya check-in yapmanız gerekiyorsa, havalimanına fazladan 15 ila 30 dakika daha erken gelin. Açıkçası, tatiller gibi yılın yoğun bir döneminde ve en yoğun havalimanlarından birinden uluslararası bir kalkışsa, check-in için yeterli zaman bırakmak isteyebilirsiniz.

Havaalanına ne kadar sürede gelmeniz gerekiyor?

İç Hat veya Dış Hat Uçuş

Genel bir kural olarak, uluslararası uçuş yaparken fazladan zaman planlamanız gerekir. Bu tür bir uçuş için güvenlik kontrol noktaları bazen çok fazla zaman gerektirir.

Öncelikle pasaport kontrolünden geçmeniz gerektiği için bu süreç uzun sürebilir. Daha sonra, havalimanı güvenlik personeli bagajınıza daha yakından bakabilir, çünkü bazı ülkelerde uçağa getirebileceğiniz şeyler konusunda daha kısıtlayıcı listeler bulunmaktadır.

Yoğun günler

Yoğun günlerde ya da saatlerde uçuş yapıyorsanız muhakkak havalimanında daha kısa sürede olmalısınız.

Yoğun zamanlara örnek olarak “yaz aylarını” gösterebiliriz. Bayram günleri, yılbaşı günleri yoğun günlere eklenebilir.

Tüm havalimanları için yoğun günler geçerli olmayabilir. İnsanlar sabah yolculuklarını daha çok sevebilir ya da iş için erken saatlerde uçaması gerekir. Bu saatler yoğun olabileceği gibi bazı insanlar için de akşam saatleri yolculuğu daha keyifli olabilir. Yoğun günler bu durumda ise değişkenlik gösterebilir. Asıl dikkate almanız gereken durum şüphesiz bayramlar, yaz ayları ve yılbaşı günleri olmalıdır.

Bavulların bırakıldığı yer

Kayıtlı bir bagajla seyahat etmek, havaalanına daha erken gelmenizi gerektirecektir. Çoğu havayolunun katı bagaj check-in gereksinimleri vardır ve belirli bir zaman sınırını aşan bagajları kabul etmez.

İkincisi, biletinizin üzerinde belirtilecektir. Belirtilmemiş ise uçuştan ne kadar önce bagajlarınızı kontrol edebileceğinizi öğrenmek için havayolunun web sitesini kontrol etmeniz gerekebilir.

Check-in gereksinimleri

Çoğu hava yolu şirketi, uçuşunuzun kalkışından en az 24 saat önce check-in yapmanıza izin verir. Bu size çok zaman kazandıracaktır. Bunu online olarak da yapabilirsiniz.

Herhangi bir nedenle, havalimanında check-in yapmanız gerekiyorsa zamanında oraya gitmeniz gerekmektedir. Bagaj tesliminde olduğu gibi, havayolu şirketi tarafından belirlenen süre sınırını geçtikten sonra bunu yapamazsınız.

Kapı varış ve biniş zaman sınırı

Son olarak, kapıya çok geç gelmenin büyük olasılıkla sizin için biniş reddi ile sonuçlanacağını unutmayın.

Biniş kartınız, uçağa ne zaman binebileceğinizi belirtmelidir. Bunun nedeni, kalkış saatinin biniş saatinden farklı olması ve havayollarının kapıları genellikle kalkış saatinden 15-20 dakika önce kapatmasıdır. Kapanış saatinden önce kapıda olduğunuzdan emin olun.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir