Bir çoğumuz dışarıda üzerimizden geçen uçakları seyrederken ışıklarını fark etmişizdir. Kırmızı, yeşil ve beyaz renkte yanıp sönen ışıklar. Peki bu ışıkların ne anlama geldiğini biliyor muydunuz? Bu ışıkların her birinin bir anlamı ve bir ismi bulunmaktadır.
Uçağın yüzeylerinde yer alan ışıkların bazıları belirli aralıklarda açık tutulurken bazıları ise sürekli halde açık tutulmaktadırlar. Bu ışıkların kontrol yönetimleri uçağın tip ve modeline göre değişkenlik göstermekte olup, yer ve adet durumları da yine aynı şekilde değişmektedir.
Uçak Kanatlarındaki Işıklar
Uçakların dış yüzeyinde birtakım ışıklar yer almaktadır. Bu ışıkların temel olarak sıkça kullanılanları 7 adettir. Uçaktakı ışıklar kullanım nedenleri ve şekillerine göre aşağıda sayacağımız başlıklardaki gibidir;
Navigasyon Işıkları: Uçakların sağ ve sol kanadında navigasyon ışıkları yer almaktadır. Sol kanadında yer alan ışıklar kırmızı, sağ kanadında yer alan ışıklar ise yeşil renktedir. Bu ışıklar gece ve gündüz daima açık tutulmakta olup, diğer uçaklar ile iletişime geçme amacı ile yaklaşma veya uzaklaşma gibi sinyalleri iletme amacıyla kullanılır. Aynı zamanda gittiği yönü de belirtmek için bir işaret etme yöntemi sağlar.
Strobe Işıklar: Bu ışıklar çarpışmayı önleyici ışıklar olarak bilinmektedir. Tıpkı navigasyon ışıkları gibi gece ve gündüz açık tutulmaktadır. Pistten çıkmadan önce ve pistte inerken açılır. Işıkların renkleri ise beyazdır. Sağ ve sol kanatta, uçağın arka kısmı ve kuyruk kısmının altında bulunmaktadırlar. Bu ışıklar aralıklı olarak yanıp sönen ışıklardır.
Beacon Işıklar: Uçak dış yüzeyinde yer alan ışıklarda biri de Beacon ışıklardır. Aynı şekilde gece ve gündüz açılabilirler. Uçağın motoru çalıştırıldığı zaman açılmaktadır. Uçak gövdesinin üst ve alt taban kısmında birer adet bulunmakta olup, aralıklı yanıp sönmektedirler. Beacon ışıkların renkleri ise kırmızıdır.
Taxi: Bu ışıklar kısa far ışıkları olarak adlandırılmakta olup, Uçak kalkacağı esnada pistten uzaklaşırken açılır ve hemen sonrasında kapatılır. Aynı zamanda iniş esnasında uçak pisti terk edip taksi yoluna yaklaşırken açılır. Bulunduğu yer ve adetler ise uçak tipine göre farklılık göstermektedir.
Landing: Bu ışıklar uzun far ışıkları olarak bilinmekte olup, gece uçuşlarında kullanılır. Pisti aydınlatan bu uçak ışıkları, adedi ve yerleri yine uçak tipine göre farklılık göstermektedir. Uçak için uçuş izni alındığı sırada pistin başında kalkıştan hemen önce ve indikten sonra taksi yoluna girerken açılır.
De-Ice: Genellikle kış aylarında karlı havalarda kullanılmakta olup, gece uçağın kanatlarında ve motor yüzeylerinde oluşmuş olan buzları görmek amacı ile kullanılır. Uçak gövdesinin yan kısımlarında yer almakta olup arka kısmı görebilecek şekilde konumlandırılmış bulunmaktadırlar. Bu ışıklar uçak iniş ve kalkış işlemlerinden hemen önce kullanılır.
Logo Işıkları: Uçağın kuyruk kısmında yer alıp, logoların görünmesi için aydınlatılan ışıklardır.
Meydandaki Işıklar Ne Anlama Gelir?
Piste yaklaşan uçakların meydana inişini kolay hale getirebilmek amacı ile tanılama ve konum işaret ışıkları belirlenmiştir. Bu ışıklar aşağıdaki gibidir;
Tanımlama İşaret Işığı: Birbirine yakınlığı fazla olan meydanlardaki karışıklığı önlemek amacı ile yerleştirilen ışıklardır.
Konum İşaret Işığı: Birbirine yakınlığı olmayan meydanlarda kullanılır. Etrafta yer alan ışıkların yoğunluğuna göre genelde beyaz veya yeşil beyaz olmak üzere yanıp sönen ışıklardır.
Diğer Işık ve Sinyaller
Tüm bu ışıkların dışında bilinen diğer ışıklar ve bazı mesajları iletmek için kullanılan sinyaller aşağıdaki gibidir;
Kuleden havaya veya aşağıda yer alan taşıtlara ileteceği uyarı niteliğindeki, ”Dur, tur at, iniş serbest” gibi mesajların iletildiği ışık veya sinyaller.
Uçaktan kuleye, ”Acil yarım gerekli, inebilir miyim? ” gibi mesajları iletilmek üzere kullanılan ışık ya da sinyaller.
Kuleden yere, ”Dur, pisti terk et, kalkış serbest” gibi mesajları iletmek üzere kullanılan ışık veya uyarı niteliğindeki sinyallerdir.