Havacılık tarihinin en başarılı nakil uçakları arasında kabul edilen Lockheed C-130 Hercules gelişmiş özellikleri sayesinde üretim tarihi açısından eski olmasına rağmen günümüzde popüler bir şekilde kullanılmaya devam ediyor.
Lockheed C-130 Hercules Nedir?
Lockheed C-130 Hercules ya da kısacası C130 orta sınıf bir taktik nakil uçağı olarak kullanılmaktadır. İlk üretiminin üzerinden neredeyse 70 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen model geliştirmeler ile kullanılmaya devam etmektedir. Çünkü havacılık tarihinde en başarılı nakliye uçaklarından birisi olarak kabul görmektedir. Dünya genelinde 50’den fazla ülkede hâlâ aktif olarak kullanımı sürmektedir. Toplam uçuş sayıları da 22 milyon saati aşmış durumdadır.
Lockheed C-130 Hercules gelişimi açısından 1954 yılında ilk adımlar atılmıştır. Özellikle II. Dünya Savaşı nakliye uçaklarının önemini ortaya çıkarmıştı. Bu kapsamda ABD Hava Kuvvetleri ülkelerindeki üreticilere bildiri yayınladı ve yeni bir nakliye uçağı modelinin yapılmasını istedi.
Bu isteğe ise Lockheed firmasının Model 82 tasarımı yanıt vermiş oldu. 1951 yılında sözleşmeler imzalandı ve uçağın geliştirme çabaları başladı. Gelecek vaat eden bir tasarım olduğunu gösteren modele Herkül adı verilmesi de çok ağır yükleri bile kolayca taşıması olarak görüldü.
Lockheed C-130 Hercules Özellikleri Neler?
Lockheed C-130 Hercules özellikleri açısından oldukça geniş alanlarda kullanıma sahiptir. Nakliye başta olmak üzere havada yakıt ikmali yapmak, arama kurtarma, deniz karakolu, yangın söndürme, haritacılık, füze izleyici, uzay kapsülü kurtarma gibi pek çok görevlerde kullanılmak üzere 40’tan fazla çeşidi bulunmaktadır.
Lockheed C-130 Hercules standart modeli ise her biri 4 bin beygir gücünde olan dört adet propjet motoru ile çalışmaktadır. Sürat, kısa mesafe kalkışı ve düşük bakım giderleri sayesinde popüler bir hale kısa sürede gelmiştir. Özellikle uçuş esnasında pervanelerin sabit hızda dönmesi uçuş için gerekli olan kaldırmanın kolay şekilde olmasını sağlamaktadır.
Yakıt ayrımı gerektirmeyen motoru jet yakıtı da kullanabilmektedir. Yakıt tankları iç kısımda toplam 26 bin küsur litreye sahiptir. Azami yük olarak 19 bin ton taşıyabilen bu uçak bu özellikleri ile günümüzde gelişmiş ya da gelişmemiş pek çok ülke tarafından tercih edilen model olmayı sürdürmektedir.