Hindenburg felaketi şimdiye kadar hava kazaları arasında en vahim olanların başında gelmektedir. Hindenburg şimdiye kadar bilinen en büyük zeplin olarak tarihe geçmişti. Ancak kendisinin bu yüzden değil, yaşanan felaket yüzünden ismi hâlâ hatırlanmaktadır.
Hindenburg Zeplini Özellikleri Nasıldı?
Tam adıyla LZ 129 Hindenburg bugüne kadar üretilen en büyük hava aracıdır. Almanya’da yapılan zeplinin yapımına 1931 yılında başlanmıştır. Temel olarak yapılma amacı hava taşımacılığı için kullanılmaktır. Hizmet yılının ikinci yılında yaşadığı facia ise en önemli hava kazalarından birisi olarak kabul edilmektedir. Kuzey Amerika transatlantik yolculuğunun son anlarında iniş esnasında birden yanmaya başlamıştır. Yanma öncesinde hidrojen kaçırdığı için aşırı gaz yüzünden havada tam anlamıyla patlamıştır.
Zeplin esasında son derece gelişmiş özelliklere sahipti. İçinde lüks yolcu kabinleri, sıcak su tesisatı, kamaralar ve geniş salonlara sahipti. Dört adet dizel motorla çalışmasına karşılık da havada sessiz bir şekilde seyir alabiliyordu. Özellikle Hindenburg zeplini modern havacılık daha doğrusu taşımacılığı için önemlidir. Zeplin teknik özelliklerinin yanında yaşanan felaket yüzünden sivil havacılık araştırmaları için önem taşımaktadır.
Hindenburg Felaketi Nasıl Oldu?
6 Mayıs 1937 yılında zeplin, New Jersey’de bulunan piste iniş yapacağı esnada birden yanmaya başlamıştır. Başlayan alev, aracın içinde bulunan hidrojen tanklarının etkisi ile patlamıştır. Patlama aracın tamamının yanmasına neden olmuş ve 60’ya yakın kişi hayatını kaybetmiştir. Bu kaza zeplin kullanımı için daha sonra çeşitli şüpheler getirmiştir. Mevcut zeplinlerin kullanımı için de gerekli önlemlerin alınması gerekmiştir. Hindenburg felaketi ile ilgili olarak çeşitli komplo teorileri de ortaya atılmıştır. Aracın dış gövdesindeki statik elektriğin alev alması sonucunda yapılan araştırmalar aracın yandığını göstermektedir. Ancak 1937 yılında Almanya’da Naziler iktidarda olduğu için ABD’lilerin bir tür göz dağı vermek için bunu yaptıkları da öne sürülmüştür. Özellikle ani bir şekilde alev alması sabotaj iddialarının bir dönem çok konuşulmasına neden olmuştur. Fakat daha sonra Alman bilim insanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda sonucun bir kazadan kaynaklandığı da anlaşılmıştır.
Hindenburg kazası yaşanırken kameralar tarafından da kaydedilmiştir. Bu yüzden felaketin boyutu görüntülerden daha net şekilde anlaşılabilmektedir.