Eski dönemlerde hamilelik sürecinde kadınlar genel olarak evlerine gönderilirdi. Hamile kadınların toplum içinde görülmesi uygun görülmemekteydi.
Günümüzde hamilelik, artık komplikasyonlar dışında programımızı nadiren değiştirmektedir. Kadınlar, küçük istisnalar dışında, genellikle hamilelik süresince normal hayatlarına devam ederler. Seyahat bir istisna değildir.
Aileler birbirlerinden uzaklaştıkça seyahat daha yaygın hale geliyor. Bebek doğmadan önce aileyi görmek için son seyahat, veya son romantik bir tatil yapılmak isteniyor.
Bilim Hamilelik ve Hava Yolculuğu Hakkında Ne Diyor?
Etik nedenlerden dolayı uçak yolculuğu ve düşük oranları ile ilgili çok fazla çalışma bulunmamaktadır. 2015 yılında yapılan bir çalışma, uçuş görevlileri için ilk üç aylık düşüklerde hafif bir artış olduğunu gösterdi fakat bu genellikle yüksek fiziksel iş talepleri ve uyku döngülerindeki aksaklıklarla ilişkilendirilirdi.
Uçuş sırasında radyasyon da uçuş görevlileri için küçük bir risktir. Uçuş görevlilerinin tahmini %2’si hamilelikleri sırasında bir güneş parçacığı olayına maruz kalmaktadır fakat radyasyon miktarı havadaki süreye, uçulan rotalara vb. göre değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte, ortalama bir uçuş için risk ihmal edilebilir düzeyde oluyor. Ortalama 10 saatlik uçuş, yalnızca 0,05 mSv radyasyona veya Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Kongresi tarafından belirlenen sınırın 1/1000’ine maruz kalır.
Hamile Kadınlar İçin Önlemler
Hamile yolcu için Türk Hava Yolları kuralları nelerdir?”
- Yirmi sekiz hafta (yedi ay) doldurmamış olan hamile yolculardan rapor istenmez.
- Tek bebeğe hamile yolcuların 28 haftadan- 36 haftaya kadar kendi doktorundan aldığı “Uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” ibaresi yer alan raporu ile seyahatine izin verilir. 36 haftadan sonra ise doktor raporu olsa dahi seyahatine izin verilmez.
- İki veya daha fazla bebeğe hamile yolcuların 28 haftadan- 32 haftaya kadar kendi doktorundan aldığı “Uçakla Seyahatinde Herhangi Bir Sakınca Yoktur” ibaresi yer alan raporu ile seyahatine izin verilir. 32 haftadan sonra ise doktor raporu olsa dahi seyahatine izin verilmez.
- Doktor raporunun tarihi yedi günden eski olamaz.
- Raporu düzenleyen doktorun rapor üzerinde adı soyadı, diploma numarası ve imzası mutlaka olmalıdır.
http://www.flypgs.com/bilgilendirme/genel-kurallar.aspx
http://www.onurair.com.tr/yararli_bilgiler.aspx
http://cmss.atlasjet.com/tr/sss#Ozel_hizmet_ve_talepler-Hamile_yolcu
- Hava yolculuğu sırasında hamile kadınlar aşırı derecede susuz kalıyor. Havadayken çok su içmen gerekecek!
- Hava yolculuğu, uzun süre hareketsiz oturmanızı gerektirir. Kramplar veya hamilelikle ilgili diğer sorunlar yaşama olasılığınız varsa, oldukça rahatsız olabilirsiniz.
- Bir çok uçak, havada doğum veya hamilelikle ilgili komplikasyonları idare edecek donanıma sahip değildir. Havayolunuz seyahate izin verse bile, doğum yapmaya yakınsanız veya hamilelikle ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsanız uçuş yapmanız önerilmez.
Yolcu kabininde egzersiz yapmak kan dolaşımını hızlandırmaya yardımcı olur. Otururken yapabileceğiniz hareketler şöyle sıralanabilir:
- Ayak daireleri
- Ayak kaldırma
- Diz eklemini çalıştırma
- Kol esnetme
- Dizleri göğse çekme
- Eğilme
- Üst beden esnetme
- Boyun döndürme
- Omuz esnetme
- Seyahatinizden önce hamile yolcularla ilgili uçuş politikasını ve hafta limitlerini öğrenin. Hamile yolcular sayfamızdan bu konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
- Doktorunuzdan uçuş için herhangi bir engelinizin bulunmadığını gösteren bir rapor isteyin. Detaylı bilgi için hamile yolcular sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Seyahat edeceğiniz bölgedeki acil durumlarda başvurabileceğiniz sağlık kurumlarını araştırın ve varsa sağlık sigortanızın geçerli olup olmadığını kontrol edin.
- Rahat giysileri tercih edin ve kan dolaşımını artırmak için mümkünse varis çorabı giyin.
- Mümkün oldukça hareketsiz kalmaktan kaçının.
- Uçuş sırasında emniyet kemerinizi bağlı tutun. Kemerin göbeğinizin altından bağlanmış olmasına dikkat edin.
- Konforlu bir uçuş için uçağın ortasında, kanatların bulunduğu bölümde yer alan bir koltuk isteyebilirsiniz.
- Uzun mesafeli uçuşlarda belinizin arkasında küçük bir yastık bulundurun.
- Ellerinizi dezenfekte etmek için yanınızda antibakteriyel ıslak mendil bulundurun.
- Uçuştan önce ve uçuş sırasında midenizi korumak için gaz yapan yiyeceklerden ve gazlı içeceklerden uzak durun.
- Uçakta bol sıvı tüketin. Bol su tüketerek kabin içindeki kuruma etkilerini en aza indirebilirsiniz. Alkol, kahve ve kafeinli içeceklerden kaçının.
- Uçuş sırasında kontak lens yerine gözlük kullanmayı tercih edin.
- Uzun süreli uçuşlarda uyumaya çalışın.
- Yanınızda kraker gibi atıştırmalıklar bulundurun.
- Kullandığınız ilaçların yanınızda olduğundan emin olun.