ABD’li dev uçak üreticisi Boeing’in başı 737 MAX tipi uçak serisinde tespit edilen kusurlar nedeniyle yüksek soruşturma protokol radarında olduğu ortaya çıktı.
ABD New York kaynaklı yüksek tirajlı gazetelerinden olan Wall Street Journal gazetesi haberine göre, Boeing Uçak üreticisi737 MAX tipli uçaklarında yer alan sistemlerindeki tehlikeli hatalar nedeniyle uçak firması hakkında federal bir soruşturmaya neden olduğu yazıldı. Söz konusu haberde ABD Adalet Bakanlığının görevlendirdiği özel yetkili savcılar ve federal hava güvenliği düzenleyicilerinin 737 MAX tipli yolcu uçağının üretiminden kaynaklı olası güvenlik sorunlarının soruşturma konusu olduğu ifade edildi.
Boeing Üretim Hatası Sebebiyle Yaşanan Kazalar
Boeing uçak firması geçtiğimiz sene 737 MAX 8 tipi yolcu uçaklarının uçuş kontrol sistemlerinde meydana arızalar nedeniyle üretim hatasından kaynaklanan kazaların yaşandığı anlaşılmış ve tüm dünyada tepki odağı haline gelmişti.
Endonezya Lion Hava Yollarına ait JT 610 sayılı sefer Boeing 737 MAX 8 tipi uçak Sumat Adasındaki PangkalPinang şehrine gitmek üzere Cakarta’dan havalanan uçak kalkıştan kısa bir zaman ardından denize çakılmıştı. Kazada 189 kişinin hayatını kaybetmesi ülkede derin bir üzüntüye neden olurken, bu tip uçakların ilk kazası unvanı ile tarihe de geçmişti.
Etiyopya Hava Yolları bünyesinde yer alan Boeing 737 MAX 8 tipi yolcu uçağı da 10 Mart tarihinde AddisAbaba’dan Kenya’nın başkenti Nairobi’ye varmak için kalkış yapmasından kısa zaman sonra düşmüş uçakta bulunan 157 kişinin tamamı hayatını kaybederken, ülke milli yas ilan etmişti.
Bu kaza haberlerinin ardından Türkiye, Çin, Etiyopya, İngiltere, Fransa, Almanya, Avusturya, Hollanda gibi ülkeler Boeing 737 tipi uçak siparişlerini askıya alma kararı vermişlerdi ve aynı zamanda hava sahalarını bu uçak tipine ikinci bir emre kadar kapatma kararı almıştı.
Bu iki ayrı kazada 737 MAX 8 tipi uçakların hücum açısı sensör arası veri uyuşmazlıkları yaşanmasının, manevra karakteristiği takviye sistemi (MCAS) olarak adlandırılan kontrol sistemini otomatik olarak devreye sokmasını etkilediği ortaya çıkmıştı.