Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yaptığı son açıklamada “Bir terslik olmazsa 28 Mayıs gibi iç turizm hareketiyle inşallah turizm başlar. Haziran ortalarından sonra da dış turizmin belli ülkelerde başlayacağını düşünüyoruz. Verilere göre yurt içi uçuşlar Mayıs sonunda başlayabilir.” ifadelerini kullandı.
Dünyayı maalesef kasıp kavuran adeta insanların hayatını hapishaneye çeviren, Coronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Sağlık Bakanlığı yeni kararlar aldı. Normalleşme süreci kapsamında, sağlık turizmi de düşünülerek; 20 Mayıs’tan itibaren 31 ülkeden gelecek hastalar kabul edilecek.
Ahmet Tekin’in, USHAŞ Ve Valiliklere Gönderdiği Yazının İçeriği Nedir?
Resmi yazı da, Kovid-19 ile mücadele edildiği süre içinde sağlık turizmi kapsamında şu tedbirlere yer vermiştir:
- Ülkemizden sağlık hizmeti almak isteyen hastaların kabul şartlarını sağlayıp sağlamadıkları
- Hastaneye yatışları
- Ülkeye girişleri
- Tedavi durumları
- İzolasyon ve kuralları
- Taburcu olma kuralları
- Hasta ve refakatçiyle ilgili konulara yer verilmiştir.
Peki, Uluslararası Sağlık Turizmi Kapsamında Hangi Ülkelerden Hastalar Kabul Edilecek?
- Kosova
- Irak
- Kazakistan
- Özbekistan
- Kazakistan
- Ukrayna
- Yunanistan
- Rusya
- Cezayir
- Cibuti
- Makedonya
- Libya
- Bosna Hersek
- Romanya
- Bulgaristan
- Somali
- Moldova
- Arnavutluk
- Almanya
- Kuveyt
- Umman
- Bahreyn
- İngiltere
- Sırbistan
- Hollanda
- Pakistan
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
- Kırgızistan
- Katar
Ülkemiz, Hangi Alanlarda ki Hastaları Tedavi Edecek?
Cerrahi onkolojisi-Genel cerrahi –Üroloji –Radyasyon onkolojisi -Çocuk cerrahisi –Ortopedi ve Travmatoloji –Kalp ve damar hastalıkları –Kardiyoloji –Jinekolojik onkoloji cerrahisi –Tıbbi onkoloji –Hematoloji –Beyin ve sinir cerrahisi –Organ nakli ve kemik iliği nakli –Yoğum bakım tedavileri –Üremeye yardımcı tedavi uygulamaları
Kabul edilecek hastalar, USHAŞ’ın hasta takip sistemine kaydedilerek ön onay sonrası, ilgili birimlerden izin almak için yazı yazılacak. Ön onay için, gerekli belgeler USHAŞ tarafından yayınlanacak. Bir Hasta için en fazla iki refakatçi ülkeye giriş yapabilecek. Hasta ve refakatçilerin; ülkeye giriş, seyahat, transfer ve izolasyon vb. konularda ki belirlenen kurallara mutlaka uymaları gerekiyor. Hasta ve refakatçiler havayoluyla, Esenboğa ve İstanbul Havalimanı’ndan; kara yoluyla da, Sarp Hudut Kapısı ve Kapıkule Hudut Kapısı’ndan Türkiye’ye girişi sağlayabilecekler.
Uluslararası, Sağlık Turizmi Hastaları Ve Rekabetçileriyle İlgili Alınacak Önlemler:
- Hasta ve refakatçilere; ücret karşılığında hudut kapılarında ve havaalanlarında Kovid-19 PCR testi yapılacak.
- Kovid19 belirtileri olan kişiler kesinlikle uçağa alınmayacak.
- Uçuğa biniş anından itibaren herkes uçuş boyunca, tıbbi maske takacak. 3 saatte bir ve nemlendikçe maske değiştirilecek. Yeni maske takarken eller el antiseptiği ile temizlenecek.
- Uçağın iki arka sırasında ki koltuklar, sağlık sorunları sebebiyle maske takmayanlar için ve seyahat boyunca Covid19 belirtisi gösteren yolcular için ayrılacak.
- Maske takamayan yolcular, en arka koltuklarda birbirlerinin arasında en az bir metre mesafe olacak şekilde oturacaklar.
- Kabin görevlileri de mutlaka maske takacaklar ve yolcular iöçin geçerli olan maske kuralları onlar için de geçerli olacak.
- 4 saatten kısa süren uçuşlarda, yiyecek ve içecek servisi olmayacak.
- 4 saatten uzun süren yolculuklarda, yiyecek ve içecek servisi yapılarken gerekli önlemler alınacak.
- Her bir yolcuya, uçak içinde; en az 3 tıbbi maske ve el antiseptiği olan sağlık kitleri verilecek. Uçakların tuvaletlerinde, mutlaka el antiseptiği bulunacak.
- Tüm yolcuların, yolcu iletişim bilgi kartını doldurması gerekiyor.