1. Anasayfa
  2. Uçaklardan Haberler

Uçaklarda Yakıt ve Yakıt İkmali

Uçaklarda Yakıt ve Yakıt İkmali
0

Uçaklar dünyadaki emisyonun sebeplerinden biridir. Bu sebeple uçaklarda kullanılan yakıtların geliştirilmesi oldukça önemli bir konudur. Hem emisyonun düşürülmesi hem de daha ekonomik bir uçuş olması için çalışmalar devam etmektedir.

Uçaklarda ısı dengesinin korunması için özel olarak geliştirilen Jet-A1 yakıtın ham maddesi karosendir. Uçaklarda kullanılan yakıtın en önemli özelliği donmaması ve akışkanlığını kaybetmemesidir. Oldukça düşük sıcaklıkta gerçekleşen uçak yolculuklarında kullanılan karosenin donma noktası -47/-49 °C’dir. Ayrıca oldukça zor alev alan bir yakıttır.

Jet-A1 dışında uçaklarda kullanılan ve karosen yoğunluğuna göre farklı isimlendirilen Jet-A ve Jet-B olarak adlandırılan yakıtlar da bulunmaktadır. Karosen yoğunluğunun farklı olması sebebiyle bu yakıtların hem donma noktaları hem de alev alma sıcaklığı birbirinden farklılık göstermektedir. Ancak tüm dünyada standart olarak kabul edilen Jet-A1 yakıtı ideal yakıt türü olarak öne çıkmaktadır. Jet-B yakıtının donma derecesi -60 °C olduğu için daha soğuk ülkelerde bu yakıt tercih edilmektedir.

Uçaklarda Yakıt İkmali

Uçaklarda yakıt ikmali yapılması önemli bir konudur. Gerekli güvenlik önlemlerinin alınarak gerçekleştirilen yakıt ikmalinde bir pilot sorumluluk alır. Pilotun vereceği talimat doğrultusunda gerçekleştirilen yakıt ikmali, itfaiye eşliğinde gerçekleştirilir. Bu yakıt ikmali için oldukça önemli prosedürler bulunmaktadır.

Öncelikle yolcu giriş çıkış kapılarına körük ya da yolcu merdiveni yanaştırılır. Uçak park frenine alınmalıdır ve uçak motorları da tamamen durdurulmuş olmalıdır. Yangın söndürücülerin mutlaka hazırda tutulması ve kıvılcıma sebep olabilecek herhangi bir maddenin çevreden mutlaka ki ortamdan uzaklaştırılması gerekmektedir. Hava durumunun oldukça iyi tespit edilmesi ve ikmal esnasında şimşek ya da yıldırım gibi bir hava olayının olması durumunda ise mutlaka ki kuleden onay alınması gereklidir. Tüm bu önlemler alındıktan sonra, sorumluluk alan pilotun verdiği talimat doğrultusunda yakıt ikmali gerçekleştirilir.

Havalimanlarında gerçekleştirilen yakıt ikmali için gerekli yakıtın taşınmasında tankerler görev alır. Yakıt ikmali yapılacak depo uçak kanatlarındaki girişlerden pompa aracılığı ile gerçekleştirilir.

Uçak yolculuklarının bu kadar güvenli olması için takip edilmesi gereken pek çok prosedür bulunmaktadır. Yakıt ikmali yapılırken bile takip edilmesi gereken bu kadar prosedür varlığı, sadece havayolu taşımacılığına özeldir.

 

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir