Uçaklardaki dev kanatların içi yakıt depolarıyla doludur, peki ama neden kanatlar? Mühendisler buna bir çok sebepten ötürü karar vermiş olsalar da biz bugün sadece temel 3 sebep hakkında sizlere bilgiler vereceğiz..
-Normal bir yolcu uçağının Ana, Merkezi ve Genişleme olmak üzere 3 farklı tip yakıt tankının konumlandırılmış hali ve yakıt kapasiteleri.
- Aşırı Strese Engel Olur. Kalkışın hemen sonrasında uçağın kütlesinin devasa baskısı kanatlara bindiği an, yakıt kanatlar için bir baskı azaltıcı gibi davranır. Bu da dihedral açısındaki büyük değişimleri önler. Bir Boeing 747’yi düşünelim, kanatlar tamamen boş merkez yakıt tankı ise tamamen dolu olsun, uçağın gövdesinin devasa ağırlığı ve çok geniş kanat alanı dolayısı ile kanatlar aşırı stres olup limitlerini zorlayacaktır. Bu sebepten ötürü yakıt öncelikle merkez tanktan tüketilip daha sonra kanat tanklarına geçilir. Buna karşılık olarak yakıt ikmalinde öncelikle kanatlar doldurulup sonra merkez tanka geçilir.
- Uçağın Ağırlık Merkezisi Aşağı Yukarı Arzulanan Konumda Tutar. Eğer yakıt tankları uçağın burun veya kuyruk kısmında olsaydı yakıtın doldurulmuş ve tüketilmiş durumları arasındaki momentum değişimi çok yüksek olacaktı. Bir uçağın uzunlamasına ağırlık merkezi stabilitesi için hayati önem taşır ve konumundaki büyük bir oynama uçuşa olanak vermez.
-Normal koşullarda bir yolcu uçağı için arzulanan ağırlık merkezinin konumu.
- Yakıt Ağırlığı Kanatların Daha Sert Olmasını Sağlar. Dolayasıyla da kanadın çırpınmasını azaltır. Çırpınma (Flutter) kanatların hava akımından dolayı titreyerek yalpalamasıdır. Güçlü bir çırpınma kanatların topyekün yıkımına sebep olabilecek kadar tehlikelidir. Hemen aşağıda ki videoyu da sizlere çırpınmanın uçaklar ve diğer yapılar üzerinde nasıl etki ettiğini açıklaması için paylaşıyorum: