Uçak sektöründe birbirinden farklı çok fazla terimler oluyor. Hem teknik hem de günlük dil olarak bu terimlerin kullanımına devam ediliyor. Bu terimlerden bir tanesi de ‘korozyon’dur.
Korozyon Nedir?
Korozyon kelime anlamı olarak genelde, malzemeler üzerinde çevrenin etkisi ile bozulma meydana geldiğini belirtir. Bozulma sonucu bu malzeme kullanılamaz hale gelmesidir. Ama bu kelime çoğunlukla metallerin bulunduğu ortam ile reaksiyon yaşayıp özelliklerini kaybetmesi durumu için kullanılıyor.
Korozyon yaşamda çok yerde etkilidir. Metal olan her şeyin korozyondan etkilenmeme gibi durumu yoktur. Uçaklarda da metal maddeler bulunduğu için, korozyon ile sıkça karşılaşılmaktadır.
Bir diğer adıyla korozyon, uçaklarda meydana gelen bir tür hasardır. Uçaklar çok fazla efor harcayıp yorulduğu zamanlarda korozyon, uçakların ömürlerinde azalmaya neden olur. Ömürlerinde azalma olmasının yanı sıra bakımlarında harcanan tutarlarda da artış olmasına neden olur. Korozyonun etkisi altında kalan ve sefere çıkamayan uçaklar, bulunduğu ülkenin ve şirketin ekonomisine olumsuz yönde etki eder. Aynı şekilde bakımında uzama olması da ekonomiye zarar verir.
Korozyon Nasıl Oluşur?
Metal maddeler elektron alışverişinde bulunurken, bu sırada görülemeyen türden enerji oluşur ve bu oluşan enerji korozyonun meydana çıkmasına sebep olur. Örneğin; demir bazındaki metallerin pas tutması, magnezyum ve benzeri metallerin oksitlenme göstermesi.
Uçaklarda Korozyonun Oluşma Nedenleri Nelerdir?
Bu soruya aslında birçok yanıt verilebilir. Ama genel olarak;
- Üretim yolları,
- Tasarım (yağlamada eksik kalan noktalar),
- operasyon mekanı (sahil, çöller, sanayi bölgeleri, fazla neme sahip yerler),
- Taşınan yükler (asitli olan maddelerin, sıvıların taşınması),
- Hatalı ve eksik yapılan bakım (prosedürde eksiklik veya hata,
- Uygun olmayan ürün kullanımı, yanlış takım aleti vb. kullanımı),
- Kullanılan yakıt (yakıttaki su yüzünden olası biyolojik bakteriler),
- Pist ve apronların durumunun olumsuz olması gibi etkenler söylenebilir.
Bunların yanı sıra, hidrolik, yakıtlar, lavabo tarzındaki kimyasal türlerin kaçak yapması; yangın tüpü, uygun durumda olmayan uçak temizlemede kullanılan maddeler de korozyon oluşumuna neden olur.
Uçaklarda korozyondan kaçınmak ve önlemek son derece önemlidir. Bu koruma, inorganik koruma, organik koruma gibi ve diğer türler ile yapılabilir.