Geçtiğimiz günlerde, gündemde yer alan konularda biri de Ukrayna Başbakan Yardımcısı tarafından yapılan açıklamada Türkiye’nin hali hazırda üretimi yarım kalan An-225 uçağının yapımına ilgi duymasına ilişkin açıklamaydı.
Ukrayna’nın Rusya ile ilişkilerinin kötüleşmesi sonrasında, Ruslara ait olan An-225 tipli uçağın yapımının tamamlayamadığı, yenisini yapacak güce de sahip olmadığı ifade edildi. Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Stratejik Endüstrilerinden Sorumlu Bakanı Oleg Uruskiy’in yaptığı açıklamada özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı ile yapılan görüşmede ikinci Mriya yapımının tamamlanması için iki devletin görüşmelerinin devam ettiği ifade edildi.
Türkiye Mriya’yı Tamamlayabilir
İki devlet uzmanları tarafından yapılan görüşmede üretimi yarım yalan Mriya’nın teorik ve pratik yapımını iki devletin yardımlaşması sonucunda bitirilebileceği ifade edildi. Türkiye tarafından yapılan açıklamada ise bunun neye mal olacağının bilinmediği fakat değerlendirmeye devam edelim denildiği açıklandı.
OlegUruskiy tarafından aynı zamanda Türkiye’nin stratejik olarak nakliye uçaklarına ilgi duyduğunu, orta büyüklükte olan An-178 gibi bir uçağın satışa söz konusu olabileceğini belirtti. NATO kod adı ‘Cossack’ olarak ifade edilen An-225 Mriya’nın ise özellikle geliştirilen ve dünyanın en büyük, güçlü nakliye uçaklarından biri olduğunun da altı çizildi.
Maliyeti Dolayısı ile Yarım Kaldı
Antonov Tasarım Bürosu tarafından tasarlanan ve üretilen, dünyanın en büyük nakliye uçağı statüsüne sahip An-225 aynı zamanda boş olarak 640 ton ile dünyanın en ağır uçağı olarak biliniyor. Guinness Rekorlar Kitabı’na da giren uçak, 240 rekorla 2004 yılında gündeme gelmişti.
İkinci Mriya An-225’in yapımına ise analog teknolojiler ile 2012 yılında başlanmıştı. Bu teknoloji ile birlikte bile sadece 460 milyon dolar maliyeti bulunan uçağın yapımının da bu sebeple durduğu ve bitirilmesinin pratik olmadığı ifade edilmişti.
Rüya Gerçek Olacak Mı?
2019 yılında Ukrayna tarafından yapılan açıklamada uçağın tamamlanması için 300 ile 400 milyon dolarlık bir bütçeye ihtiyaç duyulduğu açıklanmıştı. Çin tarafında da uçağın tamamlanması için yardımın hazır olduğu ifade edilse de Çin daha sonra bu girişimlere devam etmedi.
Türkiye ile gerçekleştirilen görüşmelerde ise Uriskiy “Uzmanlar düzeyinde daha fazla tartışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Stratejik nakliye uçağına ilgi duyuyorlar ama Ruslana’yı öneremiyoruz çünkü mevcut olanlara kendi ihtiyacımız var ve yenilerini yapamayız.Bir rüyayı teorik olarak tamamlayabiliriz ve yatırımcıların ilgisi varsa pratik olarak aynısını yapabileceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.