Günümüzde korona virüsü nedeniyle birçok sektör bu durumdan olumsuz etkilenmiştir. Bu sektörler arasında havayolu sektörü de bulunmaktadır. Son günlerde Uluslararası Hava Taşımacılığı birliği tarafından yapılan açıklamalara göre havayolu şirketlerinin toplam zararlarının virüs sonrasında toplamda 314 milyar doları bulabileceği tahmin edilmektedir. Bu tutarların gerçekleşmesi durumunda birçok havayolu şirketinin zor durumda kalacağı düşünülmektedir. Uluslararası Hava Taşımacılığı birliği bu zararın yaklaşık aylar önce 252 milyar dolar olacağını tahmin etmişti. Ancak günümüze gelindiğinde halen dünyayı etkisi altında olan virüs bulunduğu için bu kaybın daha fazla yükseleceğini söylemektedir. UHT, bu konuda başka bir tahmin daha yayınlamıştır. Bu tahminlere göre 2020 yılında geçen yıla göre havayolu taşımacılığında %55 düşüş yaşanması beklenmektedir. Korona virüsü nedeniyle birçok havayolu şirketi durma noktasına gelmiştir.
İnsanlar seyahat kısıtlamasıyla karşı karşıya kalarak adeta kıpırdayamama noktasına gelmiştir. Özellikle büyük ülkelerde ve tüm dünyada seyahat kısıtlamaları ciddi anlamda ekonomik kayıplara sebep olmuştur. Çok sayıda uçağın şimdiden iptal olduğu bilgisi gelmektedir. Seyahat kısıtlamalarının tam olarak ne zaman biteceği konusunda belirsizlik halen devam etmektedir. Uluslararası Hava Taşımacılığı birliği bu konuda devletlere çağrıda bulunmaktadır. Yapılan çağrılara göre hava yolu şirketlerine gereken yardımın edilmesi gerektiğini aksi takdirde birçok şirketin batacağını söylemektedir. Şirketlerin iflas etmemesi adına devletlerin yardım etmesi gerektiği söylenmektedir. Korona virüs nedeniyle duran seyahatlerde bu kısıtlamaların ilk olarak yurt içinde gevşetileceği beklenmektedir. İnsanların seyahat etme isteğinin bu süre zarfında artacağı düşünülmektedir.
Yurt içi uçuşların başlamasıyla birlikte bunu takip eden günler sonrasında bazı yurt dışı uçuşları açılmaya başlanabilir. Şirketlerin maliyeti bakımından bu süreçte oldukça sancılı bir süreç yaşanması beklenmektedir. Özellikle bileti satılan uçakların iptalleri nedeniyle birçok havayolu şirketi bilet ücretlerini geri ödememek için bu konuda 2 ay sonraya bilet değiştirme hakkı tanımaktadır.
Korona Virüsü Salgını
Korona virüsü salgını nedeniyle hava yolu şirketlerinin zararı mart ayı itibariyle yaklaşık 113 milyar dolardı. Bu tarihten geçen aylarla birlikte bu tutar bir hayli yükselmesi beklenmektedir. Özellikle ülkeler arasında duran seyahatler nedeniyle birçok turizm destinasyonu bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Geçiminin bir bölümünü veya çoğunu turizm üzerinden elde eden ülkeler uluslararası seyahatlerin durmasıyla havayolu şirketlerinin yanı sıra ciddi bir zarara girmiştir.
Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte korona virüsü salgının geçtiği bölgelere yurt dışı uçaklarının kaldırılması planlanmaktadır. Böylece insanların tatil yapabileceği alanlar oluşmaktadır. Bu süre zarfında özellikle Türkiye’de korona virüsü salgının yavaşlaması ve gittikçe azalması üzerine birçok konuda gevşetilme söz konusudur. Bu gevşeme işlemleri ilk olarak yurt içi havayolu seyahatiyle oluşacaktır. Günümüzde Almanya ve diğer ülkeler bu yıl turizm konusunda en iyi ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu ve tavsiye ettiğini söylemektedir. Havayolu şirketlerinin açılmasıyla birlikte birçok ülkeden insan tatil yapmak üzere virüsün olmadığı bölgelere akın etmesi beklenmektedir.