Dünyanın En Yoğun Havalimanları
Dünyamızda yer alan ülkelerin gelişmişlik seviyesini gösteren etkenlerden biri havalimanlarıdır. Havalimanlarının işlek olması, inen ve kalkış yapan uçak sayısının fazla olması gelişmiş düzeyi ile alakalı olarak artış göstermektedir. Örneğin; bir ülkenin havalimanında tarihi ve turizm alanında gelişmiş bir yapının yanı sıra iş dünyası ve eğitim konusunda ileri seviyelere erişmiş ise dünyanın dört bir tarafından gelen uçaklarla merkez noktaya varılır. Örneğin; Çin’in başkenti Pekin havalimanı bundan 15 20 sene öncelerinde çok az sayıda yabancı insan ve geri kalanında kendi vatandaşlarını ağırlayan bir yer iken Çin’de gelişen teknoloji ve yatırımlar sayesinde bugün dünyanın en yoğun havalimanları arasında kendine hatırı sayılı bir yer bulmaktadır. Turizm, sanayi, eğitim, sağlık ve daha birçok sosyal yöndeki konularda gelişmemiş şehirlerin havalimanlarına baktığınız zaman yoğunluğun çok düşük seviyelerde olduğunu görürsünüz. Dediğimiz bir şehrin ve ülkenin gelişmişliğini gösteren ibrelerden biri havalimanlarının işlekliği ve yoğunluğudur. Dünya’nın önde gelen seyahat sitelerinden biri 2019 yılında Dünya’nın en yoğun havalimanları listesini açıkladı. 10 havalimanından oluşan bu listeye baktığımız zaman;
100 Milyonu Aşan Tek Havalimanı: Atlanta Jackson Havalimanı
ABD’nin Georgia eyaletinin Atlanta şehrinde kurulmuş olan bu havalimanı 1998 yılından beri en yoğun havalimanı olma konusunda tahtı kimseye kaptırmadı. Geçtiğimiz senelerde 100 milyon üzeri ziyaretçi ile bir ilki başaran havalimanı 2019 yılında 103,9 milyon ziyaretçi ile yeni bir rekoru kırmayı başardı.
Uzak Doğunun Parlayan Yıldızı: Pekin Havalimanı
Dünyanın en yoğun havalimanları listesine ikinci sıradan giriş yapan Pekin Havalimanı, Çin’de yaşanan ticari ve sanayi gelişmesinin ekmeğini yiyor desek pek de haksız sayılmayız. 100 milyon ziyaretçiye en çok yaklaşan havalimanının 2019 yılındaki ziyaretçi sayısı 95,8 milyon olarak açıklandı. Bu gidişle gelecek sene yani 2020 yılında 100 milyon barajını aşması bekleniyor.
Dubai Uluslararası Havalimanı
Birleşik Arap Emirliklerinin dünyadaki marka şehri Dubai’nin yıllık ziyaretçi sayısı 88,2 milyon olarak açıklandı. Özellikle spor alanında yapılan çalışmalar ile şehrin reklamının tüm dünyada yapılması ile her geçen gün havalimanının ziyaretçi sayısı giderek artıyor. 2020 yılı hedefleri ise 90 milyon ziyaretçiye ulaşmak.
Tokyo Uluslararası Havalimanı
Japonya’nın başkenti Tokyo’da bulunan uluslararası havalimanı 87 milyon ziyaretçiyi 2019 yılı içerisinde ağırladı. Japonya’da gelişmiş olan sanayi ve eğitimin etkileri havalimanı sayesinde kendini daha net bir şekilde gösteriyor.
Los Angeles Havalimanı
Listemizin 5. Sırasında ise yine ABD’den bir havalimanı yer alıyor. 2019 yılında ağırladığı 84,6 milyon ziyaretçi ile listeye giren dünyanın en yoğun havalimanları sıralamasında 5. Olan bu havalimanı ayrıca ABD’nin en yoğun ikinci havalimanı olma özelliği taşıyor.
O’Hare Havalimanı
Listenin altıncı sırasında yine ABD’den bir havalimanı bulunuyor. Şikago’da yer alan bu havalimanı 79,8 milyon ziyaretçiye 2019 yılında ev sahipliği yaparken ilginç bir rekoru da elinde bulunduruyor. Ziyaretçi sayısından değil de 2019 yılında inen ve kalkan uçak sayısı baz alındığında dünyanın en işlek havalimanı konusunda birinci sırada yer alması da ilginç bir veri olarak kayıtlara geçti.
Londra Havalimanı
Birleşik krallığın başkenti olan Londra havalimanı, listenin 7.sırasında yer alırken aynı zamanda Avrupa’nın en yoğun havalimanı konusunda da birinci sırada yer alıyor. İngiltere’nin başkenti Londra havalimanına 2019 yılında toplamda 78 milyon ziyaretçi geldi.
Hong Kong Uluslararası Havalimanı
Çine bağlı özel yönetim bölgesi olan ve dünyanın en pahalı yerleşim yerlerinden biri olan Hong Kong Uluslararası Havalimanı dünyanın en yoğun havalimanları listesinde yer alarak ticaret ve sanayi dünyasında ne kadar güçlü olduğunu gösterdi. 2019 yılında yaşadığı eylem gösterileri ile adından sık sık söz ettiren havalimanı 72,9 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.
Listenin 9.sırasında ise yine Çin’den Şangay Pudong Uluslararası havalimanı yer alırken 10.sırada Paris havalimanı yer aldı. Listeye baktığımız zaman ABD ve Çin 3’er havalimanı ile dünyanın en yoğun havalimanları konusunda 6 havalimanına ev sahipliği yaparak kırılması zor bir rekoru ellerinde bulunduruyorlar. Avrupa’dan 2 havalimanı bulunmasına rağmen ilerleyen yıllarda İstanbul Havalimanının bu listede kolaylıkla yer alacağı açıklamalarında bulundular. İstanbul havalimanının ilk yılında 90 milyon ziyaretçinin kullanması bekleniyor.