Havalimanlarında bulunan rüzgar tulumları, pilotların kolayca görebilmesi için pistin genellikle yanına yerleştirilir. Gece ise rüzgar tulumlarına yerleştirilen ışıklar sayesinde pilotlar kalkış sırasında rahatça rüzgarın yönünü ve tahmini şiddetini görebilirler.
Havalimanlarında rüzgar tulumu bulunmasındaki asıl amaç; kalkış için pistte bekleyen pilotların kalkışta uçağa etki edecek rüzgarın yönünü ve tahmini olarak şiddetini ön görmesidir. Çoğu zaman hava trafik kontrolörlerinin vermiş olduğu veriler referans alınsa da rüzgar tulumları gözlem açısından pilotlara pratiklik sağlamaktadır.
Peki, Rüzgar Tulumları Rüzgar Yönü Ve Hızı Hakkındaki Bilgileri Nasıl Veriyor?
Rüzgar tulumunun nasıl çalıştığına geçmeden önce kısaca rüzgarın hızından bahsedelim. Rüzgârın hızı havacılıkta knot olarak ifade edilir. Knot, saatte 1 deniz miline eşit olan hız birimidir. Tam olarak saatte 1,852 kilometreye, yaklaşık olarak ise saatte 1.15078 kara mili ve saniyede 0,514 metreye eşittir. Rüzgar tulumlarında, rüzgar bilgisi knot olarak gözlemleniyor.
Kısaca rüzgarın hızından bahsettiğimize göre, rüzgar tulumunun nasıl çalıştığı hakkında da bilgi verebiliriz.
Rüzgar tulumlarının iki ucunda da açıklık bulunur. Bu açıklıklardan geniş olan taraf rüzgarı karşılayan yani tuluma giriş yapan bölümdür. Dar olan taraf ise rüzgarın tulumdan çıkış sağladığı bölümüdür. Az şiddetle eden rüzgar, tulumu gevşeterek dar kısmı aşağı sarkıtır. Şiddetli esen rüzgâr ise tulumu gerdirerek yukarı doğru hareket ettirir. Rüzgarın yönü, tulumun işaret ettiği yönün tam tersidir. Tulumun üzerindeki kırmızı ve beyaz şeritler ise rüzgar hızını ifade eder. Her bir şerit yaklaşık 3 knot hızına denk gelmektedir. Esen rüzgarın gerdirip havaya kaldırdığı şerit sayısı üç ile çarpılarak yaklaşık rüzgar hızı belirlenir.