Yapımı için milyon dolarlar harcanan, kimi zaman ucuzluk kimi zaman ise lüksü temsil eden bu araçlarda neden beyaz renk sıklıkla tercih ediliyor? Renkler kişisel zevklere göre değişebilir, söz konusu bir mühendislik eseri olunca bilim devreye giriyor.
Havada metrelerce yükseklikte olan uçak gövdesi güneşin ışınlarına devamlı olarak maruz kalıyor. Güneşin radyoaktif ışınlarının yanı sıra koyu renklerin ısıyı daha fazla çektiği de bilinmektedir. İlk öncelikle bu ışınların yansıtılması için tercih ediliyor. Beyaz renk sayesinde ışınlar yansıyarak gövdenin fazla ısınmasını, yapısal bozulmaları ve ısıdan dolayı çalışan ekstra soğutma eforu ile yakıt tüketiminin azalması sağlanıyor.
Masmavi gökyüzünde bir sürü uçak aynı anda hava trafiğini oluşturuyor. Gelişen teknolojilere, çarpışma önleyici sistemlere rağmen beyaz havada uçakların daha kolay fark edilmesine olanak sağlıyor.
Beyaz rengin birçok kullanım alanı vardır. Fakat beyaz sadeliği ve temizliği de simgelediğinden dolayı devasa bir uçağa karşı korku ile yaklaşmanızı da önlemektedir. Yolcuların yapacağı uçuşlarda güven hissini pekiştirmektedir. Ayrıca güneşin yıpratıcı etkileri diğer renkler üzerinde daha fazla belirgin olur. Örneğin bir kırmızı renginin doygunluğu kolayca solabilirken, beyazın böyle bir derdi yoktur. Solmuş renk, insanların üzerinde eskimiş ifadesini kolayca tetikleyebileceğinden dolayı havayolları firmaları düzenli bakımlarını yapmaktadır.
Uçaklar aynı zamanda şirketlerin reklam panoları gibidir. Kendi logolarını en iyi beyazın üzerinde ifade edebilirler. Farklı önemlerde yapılan kampanyalar veya sponsorluk anlaşmalarında farklı boyama tercih edilebiliyor.
Fakat bir uçağı boyamak hiçte kolay bir iş değil. Örnek olarak en büyük yolcu uçağı A380 tam olarak. 21 günde boyanmaktadır. Bu sürenin içerisinde devasa kanatları ise bulunmuyor. 3.800 metrekarelik göz kamaştıran gövdesi 100 maharetli kişinin çabalarıyla tamamlanmaktadır.
Renk konusu yazımızın başında dediğimiz gibi zevklere hitap etse de havayolları ve uçakların kendi sağlığı için büyük bir önem taşıyor. Oluşabilecek korozyondan ve farklı dış etmenlerden uçağı koruyor. Fakat bu avantajlarının yanında uçakları tamamen boyanmış şekilde de görebiliyoruz. Reklam ve pazarlamanın gücünü göstermek isteyen firmalar kurumsal renklerinde uçakları boyatarak karşımıza çıkartıyor. Tabi ona göre bir faturayı gözden çıkartıyorlar. Çünkü normal bir uçak boyama masrafları 50 bin ila 200 bin dolar civarlarında oluyor.