Air France şirketine ait Airbus 330 – 200 tipi yolcu uçağı, 1 Haziran 2009’da Rio de Janeiro, Antonio Carlos Jobim Havalimanı’ndan Fransa saati ile 00.03’te kalktı. Yine Fransa saatiyle sabah 11.10’da Paris’teki Charles de Faulle Havalimanı’na inmesi planlanmıştı. Ancak saatler sonra sabaha karşı 03.33’te uçakla irtibat tamamen kesildi.
Neler Oldu?
Air France 447 uçak kazasının sebebi, pilot hatası olarak kayıtlara geçti. 447 sayılı uçuşun 216 yolcusu ve 12 mürettebatı bulunuyordu. Atlas Okyanusu üzerinde, Senegal’e 50 kilometre uzaklıkta pilotla son kez irtibat kuruldu.
Bu son kayıtta pilot Senegal hava sahasından geçeceğini bildiriyordu. Ancak Fransa saati ile 03.48’de uçak, radarda bir anda görünmez oldu. Senegal Hava Kontrol Merkezi ile bağlantıya geçen Air France yetkilileri uçakla bir irtibat kurulup kurulmadığını öğrenmek istedi. Ne yazık ki onların da bilgisi yoktu.
Elektrik Fırtınası
Ancak öğrendikleri bir şey herkesi korkuya düşürmeye yetmişti. Air France 447 fırtına bulutunun içinden geçmişti. FSİ 04.14’te uçaktan acil durumlarda iletilen otomatik bir mesaj alındı. Uçak, elektrik problemi ve düşen kabin basıncı nedeniyle irtifa kaybediyordu.
Uçak düştükten birkaç saat sonra Fransa Hükümeti askeri uçak ve gemilerle son sinyal alınan bölgede arama kurtarma çalışması başlattı. Ne yolculardan ne de mürettabattan kurtulan yoktu. Uçak enkazı kilometrelerce uzayıp giden bir alana dağılmıştı. Uzun süre, ne cesetlere ne de yolculardan kalanlara ulaşılamadı.
Sebep Pilot Hatası
Kazadan aylar sonra sonuçlanan araştırma kazanın, sanıldığı gibi teknik bir arızadan değil pilotların ihmali yüzünden gerçekleştiğini ortaya çıkarmıştır. Olay sırasında kaptan pilotun kokpitte olmadığı, yardımcı pilotun yanan ikaz göstergelerine rağmen kontrol çubuğunu düzeltmediği Kara Kutu kayıtlarında açıkça görülmektedir.
Otomatik pilotta giden uçağı o denli yüksek irtifada kontrolsüz bir şekilde yönlendiren yardımcı pilot, ekip arkadaşını uyarsaydı ve yardım isteseydi kim bilir belki de uçaktaki 228 kişi korkunç şekilde ölmeyecekti. Yardımcı pilotun bu hatasının, bilgisayarlı sisteme fazlasıyla güvenmesinden kaynaklandığı düşünülüyor. Kaptan pilotun görev yerinde olmaması diğer bir hata.