İnsanlar yolculuklarını en kısa sürede ve en kaliteli şartlarda gerçekleştirmek için sık sık uçakları tercih ediyor. Uçakların çok uzun mesafeleri oldukça kısa sürelerde kat etmesi bu tercihin ana sebeplerinden biridir. Ancak her ne kadar hızlı ve kaliteli yolculuk imkanı tanısalar da bazı durumlarda insan hayatı için tehlike oluşturabiliyorlar. Bunun da en önemli nedeni çok yüksek irtifalarda seyahat etmeleridir. Pek tabi bütün bu durumlar düşünülerek de gerekli olan önlemler alınmıştır.
Yakıtın Miktarı Ne Kadar Olmalıdır?
Uçaklara yüklenen yakıt miktarının ne kadar olması ile ilgili olarak uzun süren tartışmalar olmuştur. Herhangi bir olumsuz durumda oluşacak can kaybının yüksek ihtimal ve oldukça fazla olması bu konuda tedbirli davranılmasına neden olmuştur. Bir uçağın rotası için gerekli olan yakıtın daha fazlası da bu nedenle yükleniyor. Her türlü olumsuz olasılığa karşı alınan bu önlem bile bazen yetersiz kalabiliyor. Ki bu durumun dünya üzerinde birçok farklı örneği bulunuyor.
Yakıtın Bitme İhtimali
Ülkeler arası veya ülke içinde seyahat eden uçaklardan yakıt sorunu yaşanabilen ve olumsuzlukların ortaya çıkabileceği alanlar daha çok uluslararası anlamda uçuş yapan uçaklardır. Devletlerarası uçuş yapan uçuşların mesafeleri oldukça yüksek olduğu için yakıtın bitme ihtimaline karşı yapılacaklar da belirlenmiştir. Kural olarak uçakların yakıtları gidecekleri yere göre belirlenir. Konacak olan yakıt da kullanılacak olan yakıta göre kat kat fazladır. Bu nedenle de yakıtın bitme olasılığı olağanüstü durumlar dışında olanaksızdır. Ancak pek tabi örnekleri de vardır.
Dünyadaki Örnekleri
Yakıtın bitmesi durumunda uçağın havada kalması veya güvenli bir yere iniş yapması tamamen pilotun yeteneğine kalmış bir durumdur. İzlanda’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne uçan bir uçak bu örneklerden birisidir. Ancak burada yakıtın bitmesi uçağa az konulması veya mesafenin uzun olması değil uçakta oluşan bir arıza nedeni ile uçaktaki yakıtın dışarıya akmasıdır.
Uçağın bu şekilde yakıt boşaltması durumunda pilotun daha sonra yanlış yaptığı konusunda suçlanacağı bir karar almasına neden olmuştur. Pilot kanatlardan birisinden dışarıya çıkan yakıtı dengelemek için diğer kanattan yakıt transferi yapmaya çalışmıştır. Ancak bu durumda uçaktaki bütün yakıt sona erdiği için uçak denize indirilmeye çalışılmıştır. Bu da yolcuların hayatına mal olmuştur.
Uçak Korsanları
Uçak korsanları bütün pilotların başlarına gelmesinden korktukları durumlardan birisi olarak dikkat çekiyor. Uçak korsanlarının uçak yakıtının bitmesi ile aralarındaki ilişkiye gelinecek olunursa, uçağın gitmesi gereken yerden farklı olarak daha fazla mil gerektiren bir noktaya uçurulmasıdır. Çünkü mesafeye göre ayarlanarak konulan uçak yakıtı her ne kadar her türlü duruma göre fazla konsa da büyük bir rota değişikliğinde yakıtın bitmesi an meselesidir. İşte Etiyopya uçağının korsanlar tarafından kaçırılması ve zorunlu bir rota değişikliğine gidilmesinin sonucu da yakıtın bitmesi ve uçağın çakılması olmuştur.
İyi Senaryolar
Uçak aslında yakıtı bitse bile kanatları kırılmadığı sürece pilot tarafından uçurulabilir. Kanatları bu görevi yerine getirebilir. Ancak çok uzun süre ve mesafeler için söz konusu olan bu durum geçerli değildir. İniş yapılacak yerin yakınlığı bu konuda pilotun uçağı bu şekilde uçurmasına yardımcı olabilir.