Uçak yolculukları, günümüzde en çok tercih edilen ulaşım yöntemlerinden biridir. Yolculuk süresinin kısalması ve konfor şartlarının yüksek olması açısından güvenli bir ulaşım seçeneğidir. Ancak uçak yolculuklarında diğer ulaşım seçeneklerinden farklı olarak uçuş şirketi ve yolcu arasında bazı işlemler yürütülür. Bu işlemler de özellikle yurt içi ve yurtdışı uçuş seferlerinde farklılıklar gösterir. Uçuş şirketi ve yolcu arasında seyahat öncesi gerçekleşen tüm işlemlere ise check-in işlemleri denir.
Check-in Nedir?
Yolcular tarafından oldukça merak edilen check-in işlemleri, yolculuk amacına göre farklı prosedürleri kapsamaktadır. Uçak yolculuklarının da son dönemlerde artış göstermesiyle birlikte check-in nedir soruları sıklıkla yöneltilmektedir. Check-in genel tabirle, seyahat öncesi yolcu ile uçuş firması arasında geçen bilet kontrolü ve bagaj işlemleri olarak geçer. Bu nedenle yolcu, istediği noktaya sorunsuz bir şekilde seyahat edebilmesi için en az 1 saat önceden havayoluna gelmelidir. Çünkü iç hatlardaki uçuşların check-in işlemleri, kalkıştan en az 1 saat öncesinde başlaması gerekir. Dış hatlarda ise kalkıştan en az 2 saat öncesinde yolcuların check-in kontuarında yerlerini almaları gerekir. Aksi takdirde havayolundaki yoğunluk nedeniyle de işlemler aksayabilir ve planlanan yolculuklar başarısız olabilir.
Check-in İşlemlerinin Amaçları Nelerdir?
Check-in işlemleri, yolcuların seyahat amaçlarına göre farklılık gösterebilir. Ancak tüm check-in tipleri içerinde; yolcuların karşılanması, bilet ve pasaport kontrolü, bagaj kabul işlemleri gibi kontroller yer alır. Uçak yolculuğu gerçekleştirecek olan yolcu havaalanına ulaştığında check-in işlemleri, yolcunun seyahat dokümanlarını ilgili görevliye teslim etmesiyle başlar. Ardından yetkili görevliler tarafından yolcuya; uçuş saati, uçak yer numarası gibi bilgilerin yer aldığı bir biniş kartı verilir. Bagaj kontrolünün de yapılmasının ardından yolcuya biniş kartına ek olarak bir de bagaj teslim etiketi verilir. Bu kontrollerin ardından yolcunun seyahat öncesi check-in işlemleri son bulur.
Genel check-in işlemlerinin haricinde ise seyahat amacına bağlı olarak farklı check-in tipleri de bulunmaktadır. Örneğin, özel hizmet gerektiren yolculara uçuş yetkilileri tarafından gerekli hizmetler verilir. Bunun yanında yolcuların sağlık kontrolleri, gerekiyorsa aşı kartlarının sorgulanması da check-in işlemlerinin içerisinde yer alır. Ayrıca yolcuların kimlik bilgileri kontrol edilirken uçmasına engel olabilecek herhangi bir güvenlik sorgulaması da check-in işlemlerinde oldukça dikkat edilir.
Check-in Tipleri Nelerdir?
Check-in tipleri, havayolu şirketinin prosedürlerine ve yolcuların seyahat amaçlarına göre farklılık gösterir. Ülkeler arasında en yaygın tercih edilen check-in tipi ise yüz yüze olarak yapılan check-in tipidir. Yüz yüze check-in işlemleri, yolcuların check-in kontuarına giderek uçuş bilgilerini kontrol etmesiyle başlar. Bu alanlarda yolcular için gerekli olan uçuş kartının hazırlanması yapılır. Ardından yolcu yüklerinin başarılı bir şekilde kontrol edilmesiyle mevcut yükler uçağa yönlendirilir. Yüz yüze check-in işlemleri bazı havayolu şirketlerinde; First Class, Business Class ve Ekonomi Class gibi ayrı alanlarda tamamlanmaktadır.
Online Check-In
Uçuş saatinden 24 saat öncesinde açılan online check-in işlemleri, uçuş saatinden son 90 dakika öncesine kadar yapılabilmektedir. Bu check-in tipi içerisinde yolcular kendi işlemlerini kendileri tamamlamaktadır. Ayrıca biniş kartı havayolu şirketi tarafından değil yolcu tarafından edinilmektedir. Uçuğa yönlendirecekleri bir valizleri yoksa eğer yolcular direkt olarak biniş kapısına yönlendirilebilir.
Telefon ile Check-in
Bu hizmet genelde sıklıkla verilen bir hizmet değildir. Daha çok First Class ve Business Class yolcularına verilen bu hizmet telefon üzerinden kolaylıkla sağlanmaktadır. Sıralanan check-in tiplerinin haricinde tercih edilen diğer check-in tipleri ise şu şekildedir:
- Easy Check-in
- Through Check-in
- Gate Check-in
- Direkt Check-in
- Lounge Check-in
Bu check-in tipleri havayolu şirketine veya yolculuk şekline bağlı olarak değişiklik gösterir.