Bird Strike (Kuş Çarpması) Nedir ?
Kuş çarpmalarının büyük bir kısmı uçakların kalkış ya da inişleri sırasında yaşanmaktadır. Fakat yerden 20.000 ya da 30.000 feet (~7.000 m – 10.000 m) gibi yüksek irtifalarda da gerçekleşmiş kuş çarpmalarının rapor edildiğini görüyor ve biliyoruz. Uçak ve kuş çarpışmalarının %90 gibi büyük çoğunluğu (ICAO raporlarına göre) havaalanları yakınında ve kalkış ya da inişle ilgili uçuş fazlarında meydana gelmektedir.
Motor kısmına çarpan kuşlar, hava aracının jet motoru tarafından emilir ve motorun pallerinin ve gövdesinin hasara uğramasına sebep olabilir. Motora verilen darbenin kuvveti, çarpan hayvanın ağırlığına, darbe esnasındaki hızın farkına ve yönüne göre değişkenlik gösterebilir.
Çarpışma sonucunda, hava aracının darbenin meydana geldiği bölümü hasar alabilir. Bu gibi çarpışmalarda, kuş sürüsü tarafından alınan hasarlar çok ileri derecede olabilir. Darbe alınan sürünün fazlalığı ile birlikte hava aracının bir çok bölümü hasar altında kalabilir, ve acil iniş yapması gerekebilir.
Pilot ve bakım raporlarından alınan istatistiklere göre; uçaklardaki çarpışmaların yerleri ve yüzdeleri: Motor % 41, Burun- Radom ve windshield %41, Kanatlar %7, Gövde % 7, İniş Takımları % 3 Kuyruk % 1 şeklindedir.
Peki tehlikeli bir olay mıdır? sorusuna vereceğimiz cevap ise;
Tehlikeli durumlar yarattığı görülmüştür, fakat çoğu zaman motorun içine emildiği için büyük tehlikeler yaratmamaktadır. Pilotlar aldığı eğitim sayesin de bu tarz durumların üstesinden rahatlıkla gelebilirler.
Kuş Çarpmasını Engellemek İçin Alınan Bir Takım Tedbirler Vardır ;
• Kuşların konmasını zorlaştırmak için, hava alanları etrafındaki kısa çimler, uzun çimlerle değiştirildi.
• Bataklık alanlar ağaçlık alanlara çevrildi. Bu sayede bataklıklarda yaşayan ağırlıkça tehlike saçan kuşlar yerine ormanlık alanda yaşayan ağırlığı hafif kuş türlerinin bulunması amaçlandı.
• Havaalanlarının yakınındaki tarlalar daki tarımsal faaliyetler yakından takip edilerek ek önlemler alınmıştır.
KUŞ SÜRÜLERİNİN ÇARPMASINDAN SONRA MEYDANA GELEN BAZI HASARLAR;
Teşekkür ederiz, merak ettiğiniz konu ile ilgili de bir yazımız gelecek.
Kus surulerining ucaklara carpmasina bir turlu cozum bulamiyor Ucak ve havayolu firmalari. Kuslari havada kontrol edemeyeceklerine gore ucaklarin ozelliklere on kismi ve motorlarinin daha korunakli sert maddelerden yapilmali. Baska da herhangi bir cozum simdilik yok.