1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri
Trendlerdeki Yazı

Uçaklara Kuş Çarparsa Ne Olur? Tehlikeli Midir?

Uçaklara Kuş Çarparsa Ne Olur? Tehlikeli Midir?
6

Bird Strike (Kuş Çarpması) Nedir ?

Kuş çarpmalarının büyük bir kısmı uçakların kalkış ya da inişleri sırasında yaşanmaktadır. Fakat yerden 20.000 ya da 30.000 feet (~7.000 m – 10.000 m) gibi yüksek irtifalarda da gerçekleşmiş kuş çarpmalarının rapor edildiğini görüyor ve biliyoruz. Uçak ve kuş çarpışmalarının %90 gibi büyük çoğunluğu (ICAO raporlarına göre) havaalanları yakınında ve kalkış ya da inişle ilgili uçuş fazlarında meydana gelmektedir.

Motor kısmına çarpan kuşlar, hava aracının jet motoru tarafından emilir ve motorun pallerinin ve gövdesinin hasara uğramasına sebep olabilir. Motora verilen darbenin kuvveti, çarpan hayvanın ağırlığına, darbe esnasındaki hızın farkına ve yönüne göre değişkenlik gösterebilir.

Çarpışma sonucunda, hava aracının darbenin meydana geldiği bölümü hasar alabilir. Bu gibi çarpışmalarda, kuş sürüsü tarafından alınan hasarlar çok ileri derecede olabilir. Darbe alınan sürünün fazlalığı ile birlikte hava aracının bir çok bölümü hasar altında kalabilir, ve acil iniş yapması gerekebilir.

Pilot ve bakım raporlarından alınan istatistiklere göre; uçaklardaki çarpışmaların yerleri ve yüzdeleri: Motor % 41, Burun- Radom ve windshield %41, Kanatlar %7, Gövde % 7, İniş Takımları % 3 Kuyruk % 1 şeklindedir.

Peki tehlikeli bir olay mıdır? sorusuna vereceğimiz cevap ise;

Tehlikeli durumlar yarattığı görülmüştür, fakat çoğu zaman motorun içine emildiği için büyük tehlikeler yaratmamaktadır. Pilotlar aldığı eğitim sayesin de bu tarz durumların üstesinden rahatlıkla gelebilirler.

Kuş Çarpmasını Engellemek İçin Alınan Bir Takım Tedbirler Vardır ; 

• Kuşların konmasını zorlaştırmak için, hava alanları etrafındaki kısa çimler, uzun çimlerle değiştirildi.

• Bataklık alanlar ağaçlık alanlara çevrildi. Bu sayede bataklıklarda yaşayan ağırlıkça tehlike saçan kuşlar yerine ormanlık alanda yaşayan ağırlığı hafif kuş türlerinin bulunması amaçlandı.

• Havaalanlarının yakınındaki tarlalar daki tarımsal faaliyetler yakından takip edilerek ek önlemler alınmıştır.

KUŞ SÜRÜLERİNİN ÇARPMASINDAN SONRA MEYDANA GELEN BAZI HASARLAR;

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (6)

Popüler Yorumlar
  1. Teşekkür ederiz, merak ettiğiniz konu ile ilgili de bir yazımız gelecek.

  2. Ocak 29, 2021

    Kus surulerining ucaklara carpmasina bir turlu cozum bulamiyor Ucak ve havayolu firmalari. Kuslari havada kontrol edemeyeceklerine gore ucaklarin ozelliklere on kismi ve motorlarinin daha korunakli sert maddelerden yapilmali. Baska da herhangi bir cozum simdilik yok.

Yapılan Yorumlar
  1. Ocak 28, 2021

    Kum fırtınaları yada hortumlar olduğu zaman uçaklar nasıl bir yol izliyor yazını okuyunca bunu merak ettim. yazınız güzel ve okunaklı elinize sağlık.

  2. Her zaman merak ettiğim ve hakkında araştırma yapınca özellikle karşılaştığım görsellerin beni oldukça şaşırtmış olduğu bir konudur uçağa kuş çarpması. Daha önce her ne kadar canlı olarak böyle bir olay görmemiş olsam da internette yer alan bazı videolarda uçakların son hallerini gördüm ve oldukça şaşırdım. Benim fikrimi soracak olursanız alınan önlemlerin biraz daha arttırılması gerekiyor.

  3. Ocak 29, 2021

    Kus surulerining ucaklara carpmasina bir turlu cozum bulamiyor Ucak ve havayolu firmalari. Kuslari havada kontrol edemeyeceklerine gore ucaklarin ozelliklere on kismi ve motorlarinin daha korunakli sert maddelerden yapilmali. Baska da herhangi bir cozum simdilik yok.

  4. Ocak 29, 2021

    Kuşların göç yolu üstünde ve su kıyısında olduğu için sıklıkla yaşanan olaydır.

  5. Ocak 30, 2021

    Merhaba, yazınız bilgi olarak oldukça doyurucuydu. Ben kuşları da çok severim ki özellikle taklacı güvercinleri, uçakları da severim. Uçma hissi, cam kenarında kilometrelerce yüksekten şehirleri izlemek… Kuşlar nedeniyle oluşabilecek kazalara karşı benim içimi rahatlatan en önemli güvenlik unsuru, kuşların göç yollarına göre uçuş planlarının oluşturulmasıydı şimdiye kadar. Ancak bu yazınızdan sonra içim biraz daha rahatlayabilir. Düşündüğümden daha detaylı önlemler olduğunu bilmek güzel. Yine de kuşlar ters hayvanlardır. Onlar bize uymazlar, biz insanların her zaman doğaya ve hayvanlara uyumlu olması hepimiz için en iyisidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir