1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri
Trendlerdeki Yazı

Uçaklar Kalkışa Nasıl Hazırlanıyor?

Uçaklar Kalkışa Nasıl Hazırlanıyor?
0

Yolcu olarak bile uçuştan önce birçok noktaya dikkat ediyoruz: Bagajınızı olması gerektiği gibi hazırlıyor, sizi zamanında kontrol ediyor; Diyelim ki bu uçuşta herhangi bir aksilik olmazsa orada olacağım, sonra havalimanına zamanında gidiyoruz, güvenlikten geçiyoruz, sonra başka bir güvenlik kontrolünden geçiyoruz ve uçağımızın kapısının yakınında veya içinde biniş saatini beklemeye başlıyoruz. Peki uçak uçuşa nasıl hazırlanır? Öncelikle pilotların havalimanına gelip direk uçağa gidelim demediğini bilmekte fayda var. Her uçuştan önce uçak hakkında bir takım kontroller yapılmaktadır. Tüm bunlar güvenli bir uçuş gerçekleştirmek için şarttır. Gerek pilotların gerek kabin görevlilerinin bu konuda sorumlulukları vardır.

Uçaklar Kalkışa Nasıl Hazırlanır?

İlk olarak, 2. pilot (birinci zabit) uçuş ekipleri tarafından kullanılan mürettebat odasına gider ve uçuş planlarını, hava koşullarını, notamları (yani referans havalimanlarına ilişkin günlük ve genel değişiklikleri) yazdırır ve kontrol eder. hava koşulları ve kalkış, iniş ve yedek havalimanları hakkında bilgileri verir.

Daha sonra kaptan geldiğinde bu bilgiler ışığında kendisine brifing vererek kalkış, iniş ve rezerv havalimanlarındaki hava durumunu bildirir, uçuş için gerekli yakıta kaptanla birlikte karar verirler. Kaptan daha sonra bu uçuşta kimin uçacağına karar verir.

Kokpite girdikten sonraki ilk işlemler; Uçak iniş takımı pimlerinin soketlerinden çıkarılıp kokpite geri takılıp takılmadığını ve kontrol listelerinin yerinde olup olmadığını görmek ve kontrol etmektir. Kayıt defteri ise  hemen ardından kontrol edilir.

Seyir defteri, uçağın tüm kayıtlarının tutulduğu defterdir, bu defterde uçağın önceki uçuşlarının, nerede olduğu, hangi arıza veya hasarların olduğu ve geçerliliğinin kontrol edildiği defterdir. Pilotlar bütün bunları kontrol eder.

Bu kontrollerin sonunda kabin ön tarafında mürettebatla birlikte uçuş süresi, irtifa ve uçak hakkında bilgi verilen bir brifing düzenlenir.

Pilotlar bu bilgileri kontrol ettikten sonra görevleri pf ve pm şeklinde yani uçuş pilotu ve pilot izleme şeklinde bölerler. Pf uçağı hazırlar ve uçmayan pilot olan pm, pief tarafından yapılan tüm hazırlıkları kontrol eder ve uçağın harici kontrolünü veya Walkround’u yönetir.

Uçak dışında gezi ile uçağın sol ön tarafından başlanıyor ve aklınıza gelebilecek her nokta kontrol edilir. Bu kontrolde uçağın burnu, kabin ve kokpit camları, uçuş yüzeyleri, haberleşme antenleri, lastiklerin durumu, gövdedeki ezikler, motorun iç ve dış yüzeyleri, tüm ışıklar ve birçok bahsetmediğim diğer noktalar. Bu kontrolün amacı, uçakta gözle görülür bir hata olup olmadığını veya iniş takımlarında uçuşu engelleyebilecek bir hasar olup olmadığını kısaca tespit etmektir.

Uçağı hazırlamak için gereken enerji, uçağın pillerinden veya yerdeki GPU adı verilen güç kaynağı ünitesinden alınır. Yerdeki güç ünitesi diyebiliriz. Genellikle, uçak pilleri her zaman kullanılmaz. Mümkün olduğunda, yer güç ünitesi, yani yer güç kaynağı veya uçağın kendisindeki APU kullanılır, çünkü araba aküleri gibi uçak aküleri sınırlı kapasiteye sahiptir, örneğin bazı Boeing 777 modellerinde bu piller 60 dayanabilir. dakika ve diğerlerinde 120 dakika.

Kokpite dönüş; Uçağı hazırlarken pilotların uyması gereken kontrol listelerinden bahsedelim. Bu kontrol listeleri kalkış öncesi, taksi öncesi veya kalkış kontrol listesi gibi isimler alabilir ve uçuş öncesi ve sonrası kontrol edilecek toplam 10’dan fazla kontrol listesi bulunduğuna dikkat edilmelidir. Biniciler koltuk ve pedal ayarlarını kendileri yapar. Uçak için hazırlıklarını yaptıktan sonra radyo frekanslarına ve uçuş rotasına girerek hazırlıklarına devam ederler. Uçuş rotasına ek olarak kalkış pisti, iniş yapılacak pist, rezerv yakıt, rüzgar durumu gibi bilgileri girerek doğrulama yaparlar.

Rüzgar bilgisi pilotlar için çok önemlidir ve tüm uçuş ve yakıt sürecini etkiler; Olası başka bir havalimanına iniş yaparken rüzgarlar ön plana çıkıyor. Pilotlar havalimanına inemedikleri zaman inip başka bir havalimanına gitmek zorunda kalıyorlar, rüzgar durumunu izlemek istiyorlar ve maksimum kuyruk rüzgarıyla gidebilecekleri havalimanlarını tercih ediyorlar.

Tüm bilgiler bilgisayara girilmesiyle birlikte pilotlar birlikte tekrar tüm yön ve performans değerlerinin doğruluğunu kontrol eder ve gerekli düzeltmeleri yapar. Bu performans verisi o kadar önemlidir ki, uçağın yerden atabileceği düğüm sayısı, deniz seviyesinden kaç bin fit yükseklikte, ne kadar hızlı ve kaç dakikada vb. tarafından girilen veriler ışığında uçak tarafından hesaplanır.

Daha sonra teslimat sıklığı konuşularak izin alınıyor, ardından hangi pistten nasıl kalkılacağı ve uçağın sqyawk kodunun ne olacağı soruluyor. Teslimat frekansı, uçağa bir kod verir ve uçağın yer kontrol frekansıyla bağlantı kurmasını söyler. hazır olduğunuzda havaalanı. Zaman ve hava koşullarını duyurur. Ancak 2.Pilot yer frekansıyla haberleşerek motoru çalıştırmaya hazır olduğunu ve pushback istediğini belirtir böylece uçak göklerdeki yolculuğuna başlamış olur.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir