1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri

Türkiyedeki Güncel Hava Yolu Şirketleri Listesi

Türkiyedeki Güncel Hava Yolu Şirketleri Listesi
0

Türkiye’de geçmiş yıllara oranla oldukça gelişmiş olan hava yolu şirketleri yolcuların ihtiyaçlarını karşılamak için kaliteli hizmetler sunuyor. Bu şirketlerin Dünya’nın birçok noktasına hızlı ulaşım imkanı sunduğu inkar edilemez bir gerçektir.

  • AnadoluJet

5 uçak ile harekete başlayan AnadoluJet, başladığı sene 8 uçaklık, 2010 senesinin başında ise 16 uçaklık bir filoya erişmiştir. 2015 senesinde büyük bir artış ile filo 30 uçağa yükselmiştir. Günümüzde 33 uçak ile hizmet etmektedir.

  • AtlasJet

İç ve dış hatlarda tarifesiz yolculuklarla, yük ve yolcu taşıma ruhsatı olan AtlasJet, ilk kalkışını 1 Haziran 2001 senesinde uygulamıştır.

  • Borajet

Borajet, ülkemizde ilk dolmuş uçak taşımacılığını uygulayan şirket unvanına sahiptir. Küçük gövdeli uçaklar ile yakın mesafe iniş kalkışları gerçekleştiren İstanbul merkezli bir şirkettir.

  • Corendon Havayolları

İlk kalkışını 2005 yılında yapan bu şirket 150 şehirden fazla noktaya uçuş operasyonu gerçekleştirmiştir. Ayrıca turizm sektöründe aktif halde olan tur operatörlerine de sahiptir.

  • Freebird Hava Yolları

Bu şirket kuruluşu 2000 yılında gerçekleşmiştir fakat ilk kalkışını 2001 yılında 3 adet uçağı ile birlikte gerçekleştirmiştir. Türkiye’de özel havayolu taşımacılığı alanında güçlü alt yapısı sayesinde kısa sürede dikkatleri üzerine toplamıştır.

  • İzmir Hava Yolları

İzmir merkezli bölgesel bir şirket olma özelliğine sahiptir. 2005’in Nisan ayında kurulan şirket 3 uçağı ile 2006 Haziran’ında Pegasus Havayolları ile anlaşma yaparak yurtiçi uçuşları hayata geçirdi.

  • MNG Hava Yolları

İstanbul merkezli bu havayolu kargo şirketi, 1997 senesinden bu yana haftanın 3 günü İngiltere ve Almanya’ya sürekli olarak tarifeli kargo uçuşlarını gerçekleştirmektedir.

  • MyCARGOAirlines

Yine bu şirket de dünya genelinde faaliyette bulunan bir hava yolu kargo şirketidir. Şuanda toplamda 6 adet uçağı ile hizmetini sürdürmektedir. 2011’in Ekim ayında ise bir Çin havayolu olan HNA ile ortaklık sağlamıştır.

  • Onur Air

Onur Air 1992 senesinde kurularak yine aynı senenin Mayıs ayında da ilk kalkışını gerçekleştirmiştir. Birçok Avrupa ülkesine de uçuş gerçekleştirme özelliğine sahiptir. Merkezi ise İstanbul-Yeşilköy’dedir.

  • Pegasus Hava Yolları

1990 senesinde 3 Holding’in ortak girişimiyle kurulmuş bir havayolu şirketidir. Düşük maliyeti sayesinde yolcularına uygun ücretli seyahat gerçekleştirme şansı sağlamaktadır.

  • Saga Hava Yolları

2004 yılında kurulan bu şirket tarifeli veya dış hatlar yolculuğu uygulamamaktadır. Bu şirketin asıl operasyon şekli uçakların tüm ekipleri ile başka havayollarına kiralanmasıdır.

  • SeabirdAirlines

Bu havayolu şirketin ayır edici özelliği deniz havayolu şirketi olmasıdır. Yolcular deniz kenarında bulunan iskeleden alınarak gideceği yerde bulunan yine deniz kenarında ki iskeleye bırakmaktır. Gemlik, Haliç, Alaçatı ve Bozcaada gibi noktalarda Garı bulunmaktadır.

  • SunExpress

Ülkemizin en güzel tatil beldelerinden Avrupa’ya tarifeli ve charter operasyonlar düzenlemektedir. Antalya merkezli bir havayolu şirketidir. Fakat 2006 yılında da 2. Merkezini İzmir’de faaliyete sokmuştur.

  • Türk Hava Yolları

Kuruluşu 20 Mayıs 1933 tarihine dayanan Türk Hava Yolları’nın bir alt markası olan TURKISH CARGO, ilk kargosunu 12 Şubat 1947 tarihinde Türk Hava Yolları’nın ilk uluslararası uçuşu olan Atina hattında taşıdı. İlk yıllarında “Türk Hava Yolları Kargo” adıyla anılan bölüm, 2000 yılında şirketiçi bir revizyonla TURKISH CARGO adını almış ve Türk Hava Yolları Kargo Başkanlığı yönetim çatısı altında faaliyetlerini daha etkin olarak gerçekleştirmektedir.

1936’dan bu yana iç ve dış hat kargolarını yolcu uçaklarında, yolcu bagajlarından arta kalan kapasiteyi hizmete sunarak kargo servisini yürütmektedir. Dünya ticaretinin gelişimine bağlı olarak pazardan gelen daha fazla hava kargo kapasite taleplerinin sonucu olarak 1990’lı yıllarda iç dizayn ve donanımı değiştirilerek yolcu uçağından kargo uçağına dönüştürülen iki adet B727-200F kargo uçağı olarak hizmete sunulmuştur (TC-JCA ve TC-JCB). İleriki yıllarda bu uçakların servisten çıkarılmasıyla 2000’li yılların başında tekrar Combi-Taşımacılığı dönemine dönen TURKISH CARGO, kendi kargo uçaklarının yokluğunu başka şirketlerden uçak kiralayarak gidermiş ancak pazardan gelen talepler neticesinde yeniden bir Kargo uçağı filosu edinme gereksinimi duymuştur. Türk Hava Yolları’nın elinde bulunan 4 adet A310 yolcu uçağı yine teknik dönüşümü sağlanarak kargo uçağı olarak hizmete alınmıştır.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir