Sisli ve kötü havalarda iniş pilotlar için en zorlu iniş anlarını ifade eder. Özellikle böylesi havalar iniş anında temel risklerin oluşmasına neden olabiliyorlar. Ancak belirli teknikler kapsamında pilotlar kötü havalarda da güvenli iniş yapabiliyorlar.
Görerek Uçuş Kuralları Neler?
Görerek uçuş kuralları temel olarak pilotların görerek uçmasını zorunlu kulan bir sistemdir. Sahip olunan lisans gereğince elektronik navigasyon cihazlarından yardım alınmadan, pilotun uçuşu etrafındaki her etmeni görerek yaptığı durumlardır. Bu durumda pilot uçağı sisli havalarda ve bulut içinde uçuramaz. Bulunduğu yüksekliğe bağlı olarak pilotun ve uçağın uçuş olanakları oldukça kısıtlı olmaktadır. Bunun sonucunda da pisti, hava trafiğini görmeden uçuş yapılmamaktadır.
Aletli Uçuş Kuralları Neler?
Aletli uçuş kuralları elektronik navigasyon cihazlarından yardım alınarak uçma yetkisine sahip olan pilotun, görüş olmadığı durumlarda da uçuş yapabildiği kuralları içermektedir. Bu kapsamda pilot rotasını uçağın durumunu elektronik cihazlar üzerinden takip eder ve uçuşu da bu şekilde gerçekleştirmiş olur. Günümüzde havayollarında çalışan pilotların hepsi bu lisansa sahip durumdadır.
Sisli ve Kötü Havalarda iniş Nasıl Yapılır?
Pilotlar için sisli ve kötü havalarda iniş yapabilmek oldukça zor bir durumdur. Ancak uçaklarda ILS (aletli uçuş) sistemleri temel prosedür olarak uygulanmaktadır. Buna göre uçuşlarda aletli uçuş lisansına sahip olan pilotlar görev alırlar ve zor durumlarda elektronik cihazlardan yardım alarak hem uçuşu hem de inişi yaparlar. Bu olanağa sahip olan uçaklarda yerdeki radarlardan kendilerine yatay ve dikey olarak sinyal gönderimi takip edilmektedir.
Sinyallerin kesiştiği noktalar ise bir tür tünele benzeyen bir alan oluşturmaktadır. Bu tüneli de takip eden pilot, uçağın seyrinin istenildiği gibi olmasını sağlar. Ayrıca karar yüksekliği de denilen bu durumda pilot için iki seçenek oluşur. Eğer pisti görüyorsa ve şartlar uygunsa alçalarak iniş tamamlanır. Fakat pist görülmüyorsa pist pas geçilir ve tekrar havaya kalkar. Daha sonraki denemeleri pisti görünceye kadar devam eder ve sonunda çok kötü havalarda da yine elektronik cihazların yardımı ile pilot uçağı güvenli bir şekilde piste indirmiş olur.