PanAm şirketi, Amerika’da 1947 yılında kurulmuş ve dünyanın her yerine uçuşlar yapma hayali ile hizmet veren bir şirketti. Kuruluşundan on yıl sonra uçuşlarından biri feci şekilde Pasifik Okyanusu’na çakılınca, tüm dünya basınında büyük yankı uyandırdı. Bu hazin kazada uçuş ekibi dahil tam 44 kişi hayatını kaybetmiş, günler sonra enkaza ve cesetlere ulaşılmıştı.
San Francisco’da Soğuk Bir Kasım
PanAm Flight 7 uçak kazası, 8 Kasım 1957’de San Francisco Uluslararası Havalimanı’ndan sabah 11.30’da yola çıkan Boeing 377 model yolcu uçağının Honolulu, Hawaii’ye olan yolculuğu sırasında yaşandı. On saatten biraz fazla sürmesi beklenen uçuş, sorunsuz bir şekilde başladı. Flight 7’nin 36 yolcusu ve 8 mürettebatı bulunuyordu, kazadan hiç birisi sağ kurtulamayacaktı. Gerekenden de uzun sürecek bir uçuş için yakıtı vardı, yükü azami sınırın altındaydı. Kaptan pilot göstergeleri defalarca kontrol etmiş, uçuşa ondan sonra başlamıştı.
Öğleden sonra beşte kaptan pilot uçağın rotasını Honolulu’nun doğusunda 1,650 kilometre olarak ayarlamış ve PanAm’a bildirmişti. Deniz seviyesinden 10.000 feet yukarıda seyrettiklerini ve rüzgar durumunu bildirerek görüşmeyi sonlandırmıştı. Sonraki hareket raporu tam bir saat sonra iletildi. Ancak bu standart bir mesajdı ve herhangi bir iletişim içermiyordu.
İletişim Kurulamıyor
Saat 18.42’de Pan American şirketi, pilotla iletişime geçemeyince Sahil Güvenliği aradı. Uçaktan doksan dakikadır, otomatik mesajdan başka haber alınamıyordu. Bu kadar uzun süre bir uçuştan haber alınamaması sıradan bir olay değildi ancak alarm vermek için de yeterli değildi, herhangi bir arama kurtarma için beklemeleri gerekiyordu. Akşam sekizde Sahil Güvenlik ilk arama ekibini çıkardı.
Enkaz bir hafta sonra Pasifik’in ortasında bulundu, cesetler dört bir yana dağılmıştı. Sonrasında yapılan araştırmalarda düşüşün sebebi bulunamadı, teknik bir arıza olasılığı her zaman vardı ama pilotaj hatası da göz ardı edilemezdi. Ülkeye nakledilen cesetler, ilk otopsiden sonra insanların aklında daha fazla soruya sebep oldu. Cesetlerin birkaçında karbonmonoksit zehirlenmesi tespit edilmişti. Yarım asırdan fazla bir süre geçse de kazanın sebebi hala bir sırdan ibarettir.