Mikrop Kapmamak İçin Uçakta Nereye Oturulmalı?
Yüksek yolcu kapasitesi, kapalı ve dar yapısı ile birlikte uçaklar, insan sağlığı açısından pek çok riskinde mevcut olduğu bir ortam haline geliyor. Bu nedenle de uçaklarda teknolojiden de faydalanılarak çeşitli önlemler alınıyor. Ancak bu önlemler kadar yolcuların kendi bireysel önlemleri de özellikle son yıllarda gündeme gelen mikrop ve enfeksiyonlar dolayısıyla daha da önemli bir hale geliyor. İngiliz Spor Enstitüsü tarafından sporcular için mikrop kapmamak için uçakta nereye oturulmalı şeklinde bir araştırma yaptı. Yaptığı araştırma sonucunda da bir rehber yayınladı. Bu rehber her ne kadar sporcuları hedefliyor olsa da tüm uçak yolcularının mikroplardan korunması için etkin bir bilgi kaynağı niteliği taşıyor.
Uçakta Cam Kenarı En İyi Yer
Uçak yolculuklarında yakalanan muhteşem manzaraya tanık olmak isteyen her yolcu zaten cam kenarını daha fazla tercih ediyor. İngiliz Spor Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre mikrop kapmamak için uçakta nereye oturulmalı sorusu içinde cam kenarı belirtiliyor. Yayımlanan rehber, cam kenarı tercihlerinin sadece keyifle sınırlı kalmamasını sağlıyor. Rehbere göre cam kenarı koltuklarının mikrop kapmama açısından daha avantajlı olmasının en önemli nedeni koridordaki yolcu hareketliliğiyle doğan temaslardır. Bu doğrultuda da cam kenarında oturarak, koridordaki temasa yol açan bu hareketlilikten kaçınılabiliyor.
Mikroba Karşı Uçak Tuvaletine Dikkat Edilmeli
Her yerde olduğu gibi uçaklarda da tuvaletler mikrop açısından en riskli noktalardan birisidir. Her ne kadar uçak dışında olduğu gibi içinde de dezenfeksiyon sağlanıyor olsa da aktif uçuş sırasında tuvaletlere olan her temas mikrop taşıma riski taşıyor. Bu yüzden de mikrop kapmamak için uçakta nereye oturulmalı sorusu kadar bu hususa da dikkat edilmelidir. Mümkün olduğunca tuvaletlerden kaçınılması tavsiye ediliyor.
Dokunulan Yerler Dezenfekte Edilmeli
Mikrop kapmamak için uçakta nereye oturulmalı ve ne yapılmalı sorusu için yayınlanan rehberde bir diğer önemli noktada dokunulan yerlerdir. Uçuşlarda zaruri olarak temas edilen emniyet kemeri, havalandırma bölümü, koltuk kolları ve ön sehpa gibi yüzey ve alanların dezenfekte sıvılarıyla silindikten sonra dokunulması tavsiye ediliyor. Bu şekilde başta mikrop olmak üzere günümüzde yüksek oranda artış gösteren pek çok virüs ve enfeksiyona karşı da korunma sağlanabilir.