Uçaklar üretilmeye başladığı andan itibaren savaşlarda önemli güçlerden bir tanesi haline gelmiştir. Çok uzun yıllar ülkelerin ordu gücü sahip olduğu savaş uçağı sayısı ile değerlendirilmiş ve bu değerlendirmenin yaşanan savaşlarda ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır.
Savaş uçakları özellikle II. Dünya Savaşı ile birlikte tarihteki yerini almıştır. Dünyanın bu güne kadar gördüğü en büyük savaş olma unvanını elinde bulunduran bu muharebede binlerce savaş uçağı kullanılmış ve savaşın seyrini değiştirmiştir.
Savaş uçakları birçok farklı özelliği ile ön plana çıkar. Hiç kuşkusuz hız bunlar arasında en önemlilerinden bir tanesidir. Biz de sizler için dünyanın en hızlı 10 savaş uçağını bir araya getirdik.
10- Mig-23 Flogger
10 Haziran 1967 senesinde ilk uçuşunu gerçekleştiren Mig-23 listemizin 10. sırasında yer alıyor. Irak, İran ve Sovyetler Birliği’nin Afganistan’da yaşanan savaşta bolca başvurduğu bu savaş uçağının maksimum hızı 2445 km/saat olarak ölçüldü.
9- Shenyang J-11 Fighter
Çin ve Rusya ortak yapımı Shenyang J-11 Fighter en özel uçaklardan bir tanesi. 1998 senesinde ilk defa üretilen ve aynı sene uçuşlara başlayan bu uçağın maksimum hızı 2500 km/saat olarak ölçüldü. Parçaları Rusya’da üretilen, montajı ise Çin’de yapılan bu harika uçak sıklıkla tercih ediliyor.
8- SU-27SK
NATO’da Flanker ismiyle anılan SU-27SK isimli uçak Rusya tarafından 1977 senesinde üretildi. Tarihler 20 Mayısı gösterirken ilk uçuşuna çıkan bu harika savaş uçağı da 2500 km/saat hıza ulaşma becerisine sahip.
7- Mig-31E
En hızlı uçaklar listemizin bir diğer üyesi ise Mig-31E. Rusya ve Kazakistan ortan üretimi olan bu savaş uçağı 3000 km/saat hıza çıkma yeteneğine sahip. İlk defa 1981 senesinde hizmet vermeye başlayan uçak hala kullanılıyor ve oldukça etkili.
6- F-15E Strike Eagle
Amerikan Hava Kuvvetleri ve Boeing tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen bir çalışma ile üretilen F-15E Strike Eagle 1986 senesinde ilk defa gökyüzünde görüldü. 3062 km/saat hıza çıkmayı başaran bu savaş uçağı hala Amerikan ordusunda mesai yapmaya devam ediyor.
5- YF-12
Listemizin daha üst sıralarında göreceğimiz SR-71 isimli uçağın bir alt modeli olan YF-12 listemizin beşinci sırasında yer alıyor. 1963 senesinde tasarlanan bu uçağın yaklaşık olarak 3000 km/saat hızla uçması bekleniyordu. Ancak uçak tasarımda düşünülen hızı aştı ve testlerde 3331 km/saat hıza ulaşmayı başardı.
4- Bell X-2
Starbuster olarak anılan Bell X-2 saatte 3370 km/saat hıza ulaşabilen bir canavar. İlk uçuşunu 1955 senesinde yapan bu uçak sadece 1 sene sonrasında bu hıza ulaştır ve dünyanın en hızlı uçağı unvanını ele geçirdi. Sonrasında trajik bir kaza yaşandı ve testleri durduruldu.
3- Mig 25 Foxbat
İlk deneme uçuşuna 1964 senesinde katılan Mig 25 Foxbat ilk defa 1970 senesinde resmi olarak kullanıldı. O günden günümüze kadar kullanımına devam edilen Rus yapımı bu uçak hala kullanılan uçaklar arasında en hızlı olma unvanına sahip. Bu harika makine 3470 km/saat hızla uçmayı başarabiliyor.
2- SR-71 Blackbird
Amerika tarafından üretilen Blackbird soğuk savaş döneminin en önemli projelerinden bir tanesi. İlk defa 1964 yılında uçan bu uçak Amerika Hava Kuvvetleri’nde 1998 senesine kadar kullanılmaya devam etti. Uçağın maksimum hızı 3540 km/saat olarak ölçülmüştü.
1- X-15
NASA ve Amerikan Federal Havacılık Dairesi ortak yapımı olan X-15 hala dünyanın en hızlı uçağı olma özelliği taşıyor. Roket motora sahip olan ve ilk etapta uzay aracı olarak tasarlanan bu makine 1959 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. 1968 senesine kadar uçuşlarına devam eden bu uçağın maksimum hızı 7274 km/saat olarak ölçüldü. Hala bu bir uçakta ölçülmüş en yüksek değer.
X-15 gerçekten güzel bir uçak.
En hızlı savaş uçakları hakkında detaylı bilgiler için teşekkürler. Bilgilerimize yeni bilgiler katmış olduk. Her yazınızı severek okuyorum
Listede F35 göremedim. Hızlı kategorisinde yer almıyor mu?
Merhabalar, evet doğrudur F-35 modelini listemize eklemedik. Listeye göre hızı düşük kaldığı için.
Uçağın azami hızı 1932 kilometre/Saat olarak belirtilmektedir.
güzel ve bilgi verici içerik olmuş bilmediğim modeller varmış şuan öğrendim teşekkürler.