Hava yolculuğunun en güvenli ulaşım biçimlerinden biri olarak kabul edildiğini duymuş olmalısınız. Bilmelisiniz ki bunun gerçekçi nedenleri var.
Yolcu güvenliğini sağlamak için alınan ihtiyati tedbirlerin bir kontrol listesine ek olarak, hava yolculuğu aynı zamanda toplu seyahat için en çok korunan toplu taşıma sistemidir. Uçak güvenlik önlemleri, emniyet kemerlerini bağlamanın ve uçuş öncesi güvenlik tatbikatını dinlemenin çok ötesine geçer. En tecrübeli hava yolcusunun bile farkında olmayabileceği, uçaklardaki ilginç ve az bilinen güvenlik özelliklerini biliyor muydunuz?
Acil Yedekleme Sistemleri
En iyi sistemlerin bile bir veya iki yedekleme sistemine ihtiyacı var. Bugünün uçakları, yıkıcı bir arıza durumunda yedek sistemlerle donatılmıştır.
- Ram Hava Türbini (RAT) —Havacılık endüstrisinde yaygın olarak RAT olarak bilinen bu küçük türbin, felaketle sonuçlanan bir arıza durumunda alternatif bir acil durum hidrolik veya elektrik güç kaynağı olarak kullanılır. Gövde veya kanatta bir bölmede istiflenen pervane benzeri bir türbin, uçağın altına düşer ve bir elektrik jeneratörüne veya hidrolik pompaya bağlanırken hava akımından güç üretir. RAT, pilotun uçağı acil bir durumda güvenli bir şekilde indirmesine yardımcı olan navigasyon ve iletişim ekipmanının yanı sıra uçuş kontrolleri ve enstrümantasyonu içeren hayati sistemlere güç sağlar.
- Yardımcı Güç Ünitesi (APU) – Motorlar çalışmıyorken uçakta klima ve elektriğin nasıl çalıştığını hiç merak ettiniz mi? Eğer öyleyse, servis yapılırken veya uçuşa hazırlanırken kendinizi bir uçakta otururken bulduğunuzda APU’ya minnettar olabilirsiniz. Bu küçük türbin, uçağın arkasındadır ve uçak sistemlerine elektrik gücü, basınçlı hava ve hidrolik basınç sağlar.
Yolcuların merak edebileceği diğer bazı ilginç uçak güvenlik özellikleri şunlardır:
- Floor Proximity Emergence Escape Path Marking System (FPEEPMS) Genellikle yangın çıkması durumunda bu sistem devreye girer. Yoğun duman, güvenliğe giden yolu bulmayı imkansız hale getirebilir. Duman yükseldiğinden, yolcular çıkış kapılarına yerdeki okları takip ederek ulaşabilirler.
- Trafik Çarpışmasını Önleme Sistemi (TCAS) —Uçaklardaki bu hayat kurtaran sistemler, yaklaşan bir çarpışma durumunda iki uçağın pilotlarını tespit eder, uyarır ve talimatlar verir.
- Terminal Kontrol Alanı (TCA) veya Terminal Manevra Alanı (TMA) – Havada çarpışma riskini azaltmak için, yüksek hacimli hava trafiğinin olduğu büyük havalimanlarının etrafında belirlenmiş bir kontrollü hava sahası vardır. Bu alanlara terminal kontrol alanları (TCA) veya terminal manevra alanları (TMA) denir. Hava trafik kontrolü, bu alanlarda uçan uçakların güvenli olmasını sağlar.
- Geliştirilmiş Yere Yakınlık Uyarısı (EGPWS) —Bu elektronik sistem, uçakları bir engele uçma, araziye veya yere yaklaşma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunda pilotları uyarır.
Hava yolculuğu heyecan verici bir deneyim olabilir. Keşfedilmemiş yerlere uçmak, arkadaşlarınızla ve ailenizle ziyaret etmek veya iş için uçmanın keyfi gerçekten harikadır. Umarız bu az bilinen uçak güvenlik özellikleri, gökyüzünde uçtuğunuzda daha da rahat hissetmenizi sağlar.