Uçak Teknisyenliği
Staff Sgt. Brian Fielhauer and Senior Airman Otto Kelly service the engine of a KC-135 Stratotanker as part of the isochronal inspection process of the aircraft Sept. 14, 2013, at Selfridge Air National Guard Base, Mich. Kelly is a member of the 191st Maintenance Squadron at Selfridge ANGB. During the process, all components of the aircraft undergo an extensive inspection and preventive maintenance. (U.S. Air National Guard photo/Tech. Sgt. Robert Hanet)
3

Bu konuyla ilgili bilinmesi gereken en önemli şey, elbette görev tanımıdır. Uçak bakım teknisyeni olan kişiler; arızalı parçaların bakımını yaparak onları kullanılır hale getirebilmek, eğer getirilmiyorsa hurda olduğunu bildirmek, uçak parçalarıyla ilgili her türlü şey de ve monte-demonte işlerinde bilgi sahibi olmak. Olabilecek her türlü komplikasyonu önceden tahmin ederek bunu önüne geçmek. Uçuş öncesi ve sonrası uçakların denetimini yapmakla, gerekli belgeleri hazırlamakla sorumludur.

Uçak Teknisyeni Nasıl Olunur?

Her meslekte olduğu gibi bu meslekte de hedefe ulaşmak için izlenilmesi gereken bir yol vardır.

Bu meslek için de meslek liselerinde bölümler var. Bu bölümler; Uçak Bakım Teknisyenliği ve Uçak Gövde-Motor bölümleridir. Ancak bu bölümler sadece Bursa, İstanbul, Kayseri ve Eskişehir’de vardır, tüm illerde yoktur. Ancak bu durum sizin hayallerinizin suya düşmesine neden olmamalı. Her zaman bir B planınız olmalıdır. Burada ki B planı ise; teknik liseye giderek burada ki motor, elektrik elektronik bölümlerini tercih etmek olmalı. Ben düz lisede okuyorum ya da mezun oldum yine mi tercih edemem derseniz lise eğitiminiz sonrasında belli başlı üniversitedeki sivil havacılık yüksek okullarını tercih ederek uçak teknisyeni olabilirsiniz.

Çoğu meslek dalında olduğu gibi bu bölümde de dil bilmenin önemi çok fazla. Özel kurumlar da İngilizce konusunda iyi olmayan adayları hemen eliyorlar.

Teknisyen Yetiştirme Programı Nedir?

Bu program son yıllarda çıkmış bir programdır. İlgili bölümden mezun olan öğrencilerin teorik açıdan yeterli olduğu ancak uygulama konusunda sıkıntı yaşaması sonucunda başlatılmış bir eğitim programıdır.

Öğrenciler ilk olarak KPSS sınavına benzer genel yetenek, genel kültür, teknik bilgi ve İngilizce yeterliliği sınanacak şekilde yapılan bir test sınavına girerler. Bu sınavdan başarıyla ayrılanlar daha sonrasında Türkçe veya İngilizce yapılan mülakatlara girerler. Buradan başarılı bir şekilde ayrılan adaylar 4 ile 6 ay arasında süren bir eğitimi giriyorlar. Bu eğitim ise teknisyen yetiştirme programı (YTP)  olarak adlandırılmıştır.

Uçak Teknisyenleri Ne Kadar Kazanır?

En önemli şeyin mutlu olunan mesleği icra etmek olduğu görüşünü savunanlardan olsam da bir süre acaba ne kadar kazanıyorlardır diye düşünürken buluyorum kendimi.

Her iş kolunda olduğu gibi burada da firmadan firmaya maaşta değişiklikler olacaktır. Ayrıca bu soruların cevaplarına erişebileceğimiz en yakın yer Google olduğu için doğruluğu sınanabilir. Ortalama verilere bakılacak olursa, yeni başlayan uçak teknisyeni maaşı aylık olarak 5000-6500 TL arasında değişik göstermektedir. Tabi her alanda olduğu gibi uzmanlaştıkça maaş da artacaktır.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. Hiç bir bilgim yoktu uçak teknisyenliği ile alakalı sağolun bilgiler için

  2. Başarılı ve bilgilendirici yazı olmuş.

  3. bilgiler içın teşekkur ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir