Uçağa Alınması-Taşınması Yasak Olan Eşyalar Nelerdir? Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Uçakta taşınması yasak olan eşyalar uluslararası kurallarla belirlenmiştir. Yalnızca bagajda taşınması mümkün olan ve bu sebeple kabin bagajına alınmasına izin verilmeyen eşyalar da mevcuttur.
Eşyaların alınması havayolu şirketlerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bagajlar kayıtlı ve kayıtsız olmak üzere ikiye ayrılırlar. Kayıtsız bagajlar el ya da kabin bagajı adı verilen bagajlardır. Bagajlar gidilecek ülkenin gümrük kuralları gereğince en son noktaya kadar taşınıyor ve son noktada teslim alınıyor.
Kayıtlı ve kayıtsız bagajlar ülkelere ve havayolu şirketlerine göre değişkenlik gösterdiği belirtilebilir. Bu açıdan el bagajında değerli eşyalar taşınır ve buna yönelik kurallar belirlenmiştir.
Uçakta taşınması yasak olan eşyalara dair kurallar yolcu güvenliği için oluşturulmuştur. Bu sebeple bu tip kurallara uymayan yolcular yasaklı eşyaların çıkartılması şeklinde gerekli bilgilendirme ve uyarılarla karşılaşırlar.
Kesici ve Delici Aletler
Uçakta yasak olan eşyalar arasında kesici ve delici eşyalar bulunur. Bunlar arasında sivri ucu bulunan şemsiye, tıraş bıçakları veya jilet, bıçak ve makas gibi aletler bulunur. Bu aletlerin bagajınızda güvenlik kontrolü esnasında fark edilmesi yolculuk açısından sıkıntı yaratacağı unutulmamalıdır.
Spor Aletleri
Uçuş için yasak olan spor ekipmanları mevcuttur. Bunlar arasında golf veya beyzbol sopası, kayak takımı, hokeyi takımları mevcut iken paten, bisiklet veya dalgıç malzemeleri de yer alır.
Kabin Bagajları Hangi Hallerde Uçağa Kabul Edilmez?
Kabin bagajları eğer standartlara aykırı olarak paketlenmiş ise ve taşıma sırasında hasar yaratma olanağı mevcutsa veya kabin bagajı yolculara veya mallara karşı herhangi bir tehlike barındırıyorsa reddedilir. Buna ilave olarak bagajın ağırlığı da belirlenen miktarı aşmamalıdır. Ayrıca kabin bagajlarının ebadı da uçuş kuralları tarafından belirlendiğinden ebat olarak bu standardı aşmadığına özen gösterilmelidir.
Kabin Bagajında Alkol Taşınması
Sıvıların uçağa alınması uluslararası kurallar tarafından belirlenmiştir. Bunlar arasında merak edilen alkolün taşınıp taşınmayacağı hususudur. Kabin bagajında yalnızca dutyfree mağazalarında satılan alkoller 100 mm’yi aşmayacak şekilde ve bu mağazalar tarafından verilen özel ambalajlar içerisinde faturası ile birlikte taşınmasına izin veriliyor. Bunun yanında kilitli poşet içerisinde olmak kaydıyla çocuklar için hazırlanmış bulunan yoğurt veya mama gibi sıvılar da taşınabiliyor.
Kabin Bagajında Sıvı Taşınması
Kabin bagajında sıvı taşıyabilmek için birtakım kurallar belirlenmiştir. Bu kurallardan birisi her bir sıvının 100 mm’yi aşmayan kaplarda muhafaza edilmek kaydıyla ve en fazla 1 litre hacimli ve 20 x 20 ebatlarında kilitli poşetlerde taşımak kaydıyla izin veriliyor.
Silah Taşınması
Uçakta silah taşınması kesinlikle yasaktır bunun için silahı, silah kontuarlarına teslim etmeli ve uçuş sonunda silahı teslim almak gereklidir.
Uçakta İlaç Taşınması
Yasaklı sıvılar arasında ilaçlar bulunmuyor. Ancak sıvı olan ilaçlar için de 100 mm kuralı geçerlidir.